Tuig mag straks niet meer in probleemwijk wonen

Gepubliceerd op 12 oktober 2015 om 11:29

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om criminelen en notoire overlastgevers uit probleemwijken te weren door ze een huis te weigeren.

Tuig mag straks niet meer in probleemwijk wonen

Ook bewoners die mensen uit de buurt hebben gerekruteerd voor extremistische organisaties, worden uit de wijk gehouden. Zo kan worden voorkomen dat mensen radicaliseren.

Uitbreiding Rotterdamwet
Dat staat allemaal in een wetsvoorstel dat door minister Stef Blok (Wonen) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hij wil voorkomen dat een al problematische wijk het nog moeilijker krijgt.

Het voorstel is een uitbreiding van de zogeheten 'Rotterdamwet'. Als de leefbaarheid van een straat, wijk of complex in het geding is, mag de gemeente woningzoekenden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen of een screening uitvoeren op basis van politiegegevens. 

Straat kan worden voorgedragen
Gemeenten kunnen een straat, complex of wijk bij Blok voordragen. Als de minister toestemming geeft, kan de screening beginnen. De screening in de politiegegevens geldt voor álle woningzoekenden in het gebied. Er mag maximaal vier jaar worden teruggekeken.

De Raad van State oordeelde over een eerste versie van de wet bijzonder kritisch, onder meer over de inbreuk op de privacy. Blok heeft zijn voorstel vervolgens aangepast, waarna de ministerraad ermee heeft ingestemd. De wet moet nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.