Verdubbeling Nederlandse babymelk, strenge regels blijven

Gepubliceerd op 12 oktober 2015 om 11:47

Na de lange tekorten in winkels gaat fabrikant Nutricia de Europese productie van babymelkpoeder nu flink opschroeven. De levering aan Nederland verdubbelt, maar winkels wordt aangeraden hun huidige beleid van één pak per klant te handhaven.

Verdubbeling Nederlandse babymelk, strenge regels blijven

Nutricia hoopt met de hogere productie beter tegemoet te komen aan de grote vraag voor babymelk, zoals Nutrilon. Het verhogen van de productie had tijd nodig omdat fabrieken aan hele strenge kwaliteitseisen moet voldoen, legt de Nederlandse directeur Albertine van Wolfswinkel uit in het AD.

Babymelkschandaal
Op Europees niveau worden 50 miljoen pakken per jaar extra geproduceerd. De levering aan Nederland moet verdubbelen. Ook vorig jaar werd de productie al opgeschroefd, maar dat blijkt nog niet voldoende.

Na het babymelkschandaal in China waarbij meerdere kinderen stierven, vertrouwen Chinezen babymelk met een Chinees etiket niet meer. Ook als is die melk van exact dezelfde fabrikant en voldoet het aan dezelfde eisen.

Criminele bendes
Chinezen komen daarom massaal hun babymelk hier inslaan. Ondanks dat supermarkten en drogisterijen de regel hanteren dat een klant slechts één pak meekrijgt, zorgt dat al tijden voor tekorten.

Volgens Van Wolfswinkel was er bij haar bedrijf veel verbazing toen vorig jaar bleek dat er een criminele handel bestond in babymelk waarbij zelfs grof geweld niet werd geschuwd. Nu overlegt Nutricia elk kwartaal met de politie.

Of de extra productie dit keer wel gaat helpen, wordt betwijfeld. Detailhandel Nederland noemt het een 'sympathiek gebaar'. "Maar ik heb er een hard hoofd in dat het voldoende zal zijn om de problematiek in onze winkels te verhelpen", zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.