'We moesten een agressieve man laten gaan en hopen op het beste'

Gepubliceerd op 21 oktober 2015 om 14:24

De instanties die Udo D. behandelden, wilden hem helemaal niet vrijlaten. "We moesten een agressieve man laten gaan in de hoop dat hij niets zou doen", zegt Wouter Teer, bestuurslid van GGZ Friesland. De ex-tbs'er wordt verdacht van het doodslaan van een vrouw, eergisteren in Leeuwarden.

'We moesten een agressieve man laten gaan en hopen op het beste'

De overleden vrouw is diverse keren met een fles op haar hoofd geslagen. Ook zou D. een prostituee in haar keel hebben gesneden. D. meldde zichzelf niet veel later daarna zelf op een politiebureau en werd ingerekend. De 38-jarige man stond bij politie, justitie, de gemeente Leeuwarden en hulpinstanties al jaren bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos.

'Geen wettelijke middelen'

Autoriteiten hadden, naar eigen zeggen, geen wettelijke middelen om tegen de voormalige tbs'er op te treden. De man kwam in augustus van dit jaar vrij uit een ggz-kliniek. Er waren volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden geen wettelijke mogelijkheden om hem gedwongen op te sluiten of te laten opnemen. De man werd sinds augustus voortdurend in de gaten gehouden.

Ook de ex-vriendin van D. snapt er niets van dat Udo weer vrij mocht rondlopen. Volgens haar waren er veel signalen dat het niet goed met hem ging: "Ze hebben hem aan zijn lot overgelaten." D. kwam in 2012 vrij. Hij vocht met succes verlenging van zijn tbs aan bij het hof.

© RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.