Heeft woningcorporatie Rochdale haar leven gebeterd?

Gepubliceerd op 21 oktober 2015 om 15:25

De oud-topman van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, moet donderdag voor de strafrechter komen. Hij werd, met een Maserati als dienstauto, het symbool van alle misstanden in de corporatiesector.

Nu, acht jaar later, is de vraag in hoeverre deze affaire en het oordeel van de parlementaire enquêtecommissie Rochdale hebben veranderd. 

Nieuwsuur volgde de nieuwe topvrouw van de corporatie Hester van Buren. 

Möllenkamp staat terecht voor onder meer omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het plegen van meineed. Naast de Maserati voor Möllenkamp ging er bij Rochdale meer fout. 

Zo had de topman de vrije hand en hoefde bedragen tot vijftig miljoen euro niet aan zijn commissarissen voor te leggen. Zijn commerciële vastgoedprojecten leverden forse verliezen op.

"Het tijdperk-Möllenkamp is echt voorbij.Hester van Buren, topvrouw Rochdale"

Sinds zijn ontslag in 2009 is het roer omgegaan, zegt het nieuwe bestuur van Rochdale. Het toezicht is beter en de financiën kloppen weer, mede door het ontslag van meer dan honderd werknemers. 

"Het tijdperk-Möllenkamp is echt voorbij", zegt de voorzitter van de raad van bestuur Hester van Buren. "Ik kan in mijn eentje niet allerlei rare fratsen uithalen, dan word ik direct door mijn collega’s op de vingers getikt." 

Ook de commerciële vastgoedprojecten zijn van de baan, zegt de topvrouw.  "Als we dat doen, doen we het samen met beleggers. Zij ontwikkelen de commerciële activiteiten en wij de sociale huurwoningen." 

Sociale gezicht weg

Maar huurders vinden dat de corporatie zijn sociale gezicht is kwijtgeraakt. De huren zijn de afgelopen jaren maximaal omhoog gegaan, renovatieprojecten zijn uitgesteld en Rochdale heeft duizenden sociale huurwoningen verkocht.  

"Ik had wel gehoopt dat men iets meer sociale voorraad in stand zou hebben gehouden en huurverhoging zou hebben gematigd", zegt Ronald Paping van de Woonbond. "Je moet je sociale gezicht ook in moeilijke tijden laten zien." 

Maar veel keus was er niet, zegt de voorzitter van de raad van commissarissen René Craemer. "We moeten niet vergeten dat Rochdale door de rare manier waarop geopereerd is, aan de rand van de afgrond heeft gestaan. Maar de huurders hebben daar onder geleden."

http://nos.nl/  ©  ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.