Crystal meth wordt goedkoper en dat is een probleem

Gepubliceerd op 28 oktober 2015 om 16:48

Meer dealers, meer incidenten en waarschijnlijk ook meer gebruikers. De drug methamfetamine, beter bekend als crystal meth, wordt steeds goedkoper in Nederland en dat is een probleem.

Crystalmethwordtgoedkoperendatiseenprobleem-2.jpg

Volgens een rapport van Stichting Mainline en Soa Aids Nederland is de drug bezig aan een flinke opmars in de gayscene. De opwekkende drug wordt vooral gebruikt op seksfeesten om vermoeidheid te verdrijven.

Tina

In het rapport ‘Tina en Slammen’ doen 27 homoseksuele mannen een boekje open over hun drugsgebruik. Zij zien dat crystal meth, of tina zoals het in Nederland ook wel wordt genoemd, steeds vaker gebruikt wordt, makkelijker te verkrijgen is en ook goedkoper wordt.

Tiental dealers

Vijf jaar geleden was het aantal dealers in Nederland dat crystal meth verkocht op een hand te tellen. Inmiddels lopen er in Amsterdam een stuk of tien gespecialiseerde dealers rond. In andere grote steden, Rotterdam en Den Haag, is het aanbod weliswaar kleiner maar wel aanwezig. Gebruikers uit het oosten van het land halen hun voorraad meestal uit Duitsland.

De synthetische drug methamfetamine is bij het grote publiek vooral bekend door de Amerikaanse televisieserie Breaking Bad. In de serie begint scheikundeleraar Walter White uit Albuquerque, New Mexico, een succesvolle handel in zelfgemaakte crystal meth. 

De drug is in de Verenigde Staten een ware plaag. Vooral in arme wijken aan de westkust neemt het gebruik soms epidemische vormen aan.

Gaydrug

Het gebruik in Nederland is daarmee niet te vergelijken en lijkt zich voorlopig tot de homoseksuele seksfeesten te beperken. Maar dat het spul steeds goedkoper wordt baart de hardcoregebruikers uit de gayscene zorgen. Omdat de prijs daalt zal het gebruik alleen maar toenemen, zo vrezen ze. Niet alleen door nieuwe gebruikers ook hun eigen gebruik werd in sommigen gevallen geremd door de hoge prijs.

Eerste hulp

Of dit ook echt zo is, durven de onderzoekers niet te stellen. Maar er is nog wel een andere aanwijzing die op groeiend gebruikt duidt. Het aantal gebruikers dat met tina op de eerste hulp beland is namelijk in 2013 en 2014 ook toegenomen.

© metronieuws.nl/ door Rens Oving

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.