Moeder aangehouden in onderzoek twee dode baby's

Gepubliceerd op 28 oktober 2015 om 16:52

De politie heeft een 31-jarige vrouw uit Alkmaar aangehouden in het onderzoek naar de twee dode baby's in Heerhugowaard. Volgens de politie komt haar DNA overeen met dat van de baby's die begin deze maand werden gevonden in een woning aan de Schelde in Heerhugowaard.

De verdachte zit in beperking en mag alleen contact hebben met haar advocaat. De politie doet geen mededelingen over de zaak om het onderzoek niet te verstoren. Wel is duidelijk dat het DNA van de vrouw al in de landelijke database stond. Dat wil zeggen dat ze eerder is veroordeeld voor een strafbaar feit.

De eerste baby werd op 8 oktober gevonden in een tas in een schuurtje, tijdens het onderzoek dat volgde werd nog een lichaampje aangetroffen in dezelfde woning.

Vondst
De eerste gruwelijke vondst werd gedaan door een buurtbewoonster. Ze vond het babylijkje in een tas in een schuurtje van een rijtjeswoning in Heerhugowaard. De bewoonster van het huis, Sandra Popma, vertelde al snel dat de tas van een dakloze vriendin was, die wat spullen in Sandra's schuur mocht oplaan en dat ze van niks wist. De tas zou al een jaar in de schuur hebben gestaan. Het babylichaampje zat in plastic verpakt en daar zaten weer dekens omheen. De dakloze vriendin ontkent iets met de dood van de baby's te maken te hebben. De vrouw zou al jaren lichamelijk niet meer in staat zijn om zwanger te worden.

Volgens buurtbewoners had de vrouw die nu is aangehouden in ieder geval de sleutels van het huis waar de dode lichaampjes zijn gevonden. Dat is op zich niet zo gek. De bewoonster haalde vaker mensen in huis die tijdelijk dakloos waren. Onduidelijk is wat precies de relatie tussen de bewoonster en de verdachte is.

DNA
De vondst van de tweede baby werd door de politie niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning in opslag had staan. Geen van beiden blijkt de moeder van de baby's te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht.

Schok
De ontdekking van de dode lichaampjes ging als een schok door de wijk. Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard trok de wijk in om met de bewoners te praten. ,,Het is een dreun, zeker ook voor de buurt'', zei hij. Welzijnsorganisaties gingen de wijk in om de mensen op te vangen. Buurtbewoners kregen een brief van de gemeente.

Bij welzijnsorganisatie MET in Heerhugowaard klopten mensen uit de buurt aan voor hulp. Medewerkster Martine Raams zei toen daarover: ,,Mensen zijn verontwaardigd dat het allemaal bij hen in de buurt gebeurt. Meestal gebeuren dit soort dingen ver weg, in Amsterdam of Rotterdam.'' Ook kinderen en jongeren zochten steun.

© ad.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.