Rechter straft verhuur via Airbnb opnieuw hard af

Gepubliceerd op 28 oktober 2015 om 16:58

Mensen die hun woning aan toeristen verhuren via het populaire Airbnb hebben weer een reden om ongerust te zijn. De rechter heeft opnieuw een verhuurder veroordeeld voor illegale verhuur.

Het is al de zoveelste veroordeling in een rij rechtszaken tegen mensen die hun huurwoning zonder toestemming op de populaire online verhuursite Airbnb zetten. Structurele verhuur via Airbnb is niet toegestaan in Nederland.

De rechtbank in Amsterdam gaf deze week de gemeente gelijk in de juridische procedure tegen een inwoner van de hoofdstad. Die verhuurde zijn woning met grote regelmaat door aan toeristen. Hij moet nu een boete betalen van 23 duizend euro.

Regels
De regels rond Airbnb zijn veel scherper dan op het eerste gezicht lijkt. Een woning van een woningbouwcorporatie mag in principe nooit worden verhuurd omdat commercieel gebruik in strijd is met het standaard huurcontract. Verhuur via Airbnb valt onder onderverhuur en dat mag zonder toestemming niet.

Huurwoning
Voor een sociale huurwoning is verhuur zelfs strikt verboden. Bij een particuliere huurwoning ligt het iets makkelijker, maar hier mag alleen maar aangeboden worden bij Airbnb als de huurbaas nadrukkelijk en aantoonbaar toestemming heeft gegeven. Als er toestemming is mag een huurwoning bovendien maar zestig dagen per jaar voor maximaal vier personen in de verhuur. De woning moet bovendien brandveilig zijn en er moet verplicht toeristenbelasting en inkomstenbelasting worden betaald.

Koopwoning
Ook bij een koopwoning met een hypotheek zit je niet meteen veilig. De bank ziet verhuur aan derden namelijk als illegale onderhuur. Een uitzondering kan worden gemaakt voor kortstondige verhuur in bijvoorbeeld een vakantieperiode. Wie lid is van een Vereniging van Eigenaren moet toestemming vragen van de andere leden.

De gevolgen van overtreding van de regels zijn groot. De rechter heeft al meerdere personen in Nederland onverbiddelijk uit hun woning laten zetten. De 'burgerverhuurders' draaien bovendien op voor de kosten van de hele procedure en dat kan aardig oplopen. Zo werd een bewoner van de Rivierenbuurt in Amsterdam in mei van dit jaar veroordeeld tot een boete van 7500 euro, maar moest hij ook dik 10.000 euro aftikken aan detective-kosten, plus de kosten van de rechtszaak. De man werd daarnaast uit zijn woning gezet en woont nu gedwongen anti-kraak.

Kliklijn
De gemeente Amsterdam, met een aanbod van ruim 8000 particuliere woningen veruit de grootste in Nederland, doet inmiddels pogingen de wildgroei aan te pakken. Deze zomer werd een inspectieteam op sterkte gebracht. Ook is er een kliklijn voor buurtbewoners. Amsterdam komt vooral in actie bij geluidsoverlast en meldingen van dronken huurders.

Airbnb waarschuwt op de eigen site voor eventuele juridische problemen en adviseert deelnemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen en goed te kijken naar de lokale regels.

Ondanks de juridische valkuilen is Airbnb niet meer weg te denken in het verhuurlandschap. Zo verwacht de gemeente Amsterdam dit jaar 5,5 miljoen euro over te houden aan toeristenbelasting. Dit komt omgerekend neer op een omzet van 110 miljoen euro en dat is naar schatting tien procent van het totaal aan overnachtingen in de hoofdstad.

Mondiaal
Airbnb is een mondiaal fenomeen en is naar eigen zeggen actief in meer dan 34.000 steden. Volgens de organisatie hebben wereldwijd al 60 miljoen mensen een woning gehuurd via de online verhuurservice.

Regels

1) Alleen de hoofdbewoner mag verhuren en hij/zij moet ingeschreven staan bij de gemeente.

2) Er mogen maximaal vier toeristen in de woning.

3) Er moet altijd toestemming zijn van de verhuurder.

4) De woning is brandveilig.

5) Toeristenbelasting en inkomstenbelasting zijn verplicht.

6) Buren moeten worden geïnformeerd en overlast moet beperkt.

7) Verhuur van een sociale huurwoning is niet toegestaan.

ad.nl/ Chris Klomp / © anp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.