CDA wil af van zomer- en wintertijd

Gepubliceerd op 30 oktober 2015 om 10:20

Afgelopen weekeinde moest een ieder de klok weer een uur terugzetten; de wintertijd ging weer in. Op zondag 27 maart 2016 wordt de klok weer een uur vooruit gezet en gaat de zomertijd weer in.

CDA wil af van zomer- en wintertijd

Maar als het aan het CDA ligt, komt er een eind aan het tweejaarlijks verzetten van de klok.

Biologische klok

Volgens EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik wordt het tijd de zomer- en wintertijdregeling af te schaffen, omdat de regeling de biologische klok te veel zou verstoren. „Daardoor raken mens, dier en natuur uit balans”, stelt zij.

De zomertijd werd ooit geïntroduceerd zodat mensen tijdens de zomer langer van het zonlicht zouden kunnen genieten. Bijkomend voordeel zou zijn dat mensen meer tijd in de buitenlucht doorbrengen en zodoende minder elektriciteit verbruiken voor verlichting, televisie en andere zaken.

Negatieve gevolgen

Volgens de politica heeft het gezinsleven echter te leiden onder de regeling. De PVV is het daar mee eens. „Maar liefst de helft van alle mensen kampt met problemen door het verzetten van de klok naar wintertijd. Het verstoort ons bioritme en heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg”, oordeelt EU-parlementariër Olaf Stuger.

Hij stelt bovendien dat de regeling tot „aantoonbaar meer ongelukken in het verkeer en meer ziekteverzuim” leidt. „Zomertijd maakt mensen juist gelukkiger, vrolijker en productiever.” Overigens is de wintertijd de standaardtijd. De zomertijd werd in 1977 voor het eerst ingevoerd.

Europees Parlement

Schreijer-Pierik voegde daaraan toe dat de regeling niet alleen invloed heeft op mensen, maar ook kippen, koeien en andere dieren.

De kwestie werd donderdag behandeld in het Europees Parlement in Straatsburg. De Europese Comissie is bereid over de kwestie na te denken, maar wil de regeling voorlopig niet afschaffen.

 metronieuws.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.