Camera's tegen agressief rijgedrag bij spitsstroken

Gepubliceerd op 30 oktober 2015 om 10:41

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil slimme camera’s ophangen die het verkeer boven spitsstroken tellen. Ook wil ze de software in verkeerscentrales verbeteren.

Camera's tegen agressief rijgedrag bij spitsstroken

Reden is irritaties en agressief rijgedrag als een spitsstrook open is, terwijl er vrijwel geen verkeer op rijdt. De spitsstrook is dan wel open, maar als er niemand op rijdt, ergeren weggebruikers zich aan ’slome’ rijders die in hun ogen juist wel op die spitsstrook moeten gaan rijden.

Irritatie

„Het niet geheel rechts rijden leidt bij een groep weggebruikers tot irritatie en agressie met risicovolle manoeuvres, waaronder rechts inhalen, tot gevolg”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

„Daarnaast is de gemiddelde snelheid op de spitsstrook rechts lager dan op reguliere rechter rijstroken. Door de lagere snelheid op de spitsstrook neemt het snelheidsverschil en daarmee het ongevalsrisico toe.”

De norm voor openstellen van een spitsstrook is dat er 1.350 motorvoertuigen of meer per rijstrook per uur overheen rijden. „De praktijk is echter dat spitsstroken soms eerder en bij een lager aantal voertuigen open gaan of later sluiten.”

Meer stroken

Dit komt volgens de onderzoekers achter het rapport ‘Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken’ door de komst van veel nieuwe spitsstroken in de afgelopen jaren, waardoor er meer werk is aan de bediening en bewaking ervan.

Een rustige spitsstrook is dus gevaarlijker voor het verkeer. „Daarom zet ik in op het strenger hanteren van het openingsregime”, stelt Schultz van Haegen. „Door spitsstroken dichter bij het moment van 1.350 voertuigen te openen en sluiten, zal de situatie met opengestelde spitsstrook en weinig verkeer minder vaak voorkomen.”

Vluchtstrook

De minister gaat ook strenger kijken naar de locaties waar ze spitsstroken gaat aanleggen. Dit doet ze omdat op drukke momenten de verkeersveiligheid in het geding is. De spitsstrook loopt dan ook vol en dat houdt in dat er geen vluchtstrook meer is voor onder meer hulpdiensten.

metronieuws.nl/ Tjerk de Vries/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.