OM vervolgt tien managers voormalige vastgoedtak SNS Reaal

Gepubliceerd op 3 november 2015 om 11:38

Het Openbaar Ministerie gaat tien managers van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal vervolgen voor betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.

Met vijf overige verdachte managers is inmiddels voor bijna een half miljoen euro geschikt. Ook kregen ze taakstraffen opgelegd. Dit maakt het OM vanochtend bekend.

De managers waren allen in dienst van SNS Property Finance of waren door de vastgoedbank ingehuurd. Ze zouden zonder dat het bedrijf ervan wist vergoedingen aan elkaar hebben betaald. Het OM spreekt van steekpenningen dan wel kickbacks.

2,3 miljoen aan steekpenningen

In totaal zouden de managers in de periode van 2010 tot 2012 voor ruim 2,3 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald aan de twee hoofdverdachten in deze zaak. „Het OM vindt het betalen van steekpenningen en het gebruik hierbij van valse facturen om die steekpenningen te verhullen ernstige feiten”, meldt het vanochtend in een persbericht.

Risicovolle leningen

SNS Reaal kampte al jaren met grote vastgoedverliezen voor het op 1 februari 2013 werd genationaliseerd. Het had op de top van de markt in 2006 een vastgoedbank overgenomen van ABN Amro: Bouwfonds Property Finance. Ook na de overname haalde de vastgoedbank nog veel nieuwe klanten en risicovolle leningen en projecten binnen. Het bedrijf kon de groei niet aan en had de eigen organisatie niet op orde. In 2008 stortten de financiële markten ook nog eens in.

Buck Groenhof werd in 2009 aangetrokken om de vastgoedportefeuille te verkleinen. Met medeweten van de directie van de vastgoedbank haalde die op zijn beurt weer andere, hem bekende managers binnen. Op 30 november en 1 december vinden de regiezittingen plaats in deze zaak. Naar verwachting zal de inhoudelijke zitting komend voorjaar plaatsvinden.

Verzelfstandiging

Snel na de nationalisatie van SNS Reaal, die de staat 3,7 miljard euro kostte, is de vastgoedbank verzelfstandigd. Hij heet nu Propertize. Recent maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) bekend dat de staat de vastgoedbank binnenkort wil verkopen voor circa 500 miljoen euro. Het koopcontract zou begin volgend jaar al getekend kunnen worden.

Esther Rosenberg/ nrc.nl/ Foto Lex van Lieshout/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.