Nederlandse primeur: nieuwe dunne darm én buikwand

Gepubliceerd op 3 november 2015 om 13:37

In Groningen heeft een patiënte die lijdt aan de ziekte van Crohn eerder dit jaar niet alleen een nieuwe dunne darm, maar ook een nieuwe buikwand gekregen.

Nederlandse primeur: nieuwe dunne darm én buikwand

De dubbele operatie in het UMC Groningen is de eerste in zijn soort in Nederland. In Groot-Brittannië is de operatie al weleens uitgevoerd. Het nieuws is pas nu door het UMCG bekendgemaakt omdat eerst moest worden afgewacht of het lichaam van de patiënte de nieuwe organen niet zou afstoten.

Oefenen op overledenen
Aan de operatie deden 19 artsen mee, die er negen uur mee bezig waren. De 24-jarige patiënte, die lange tijd voedsel binnenkreeg via een infuus omdat de darmen niet werkten, kan nu weer gewoon eten. Bovendien heeft zij door de transplantatie van een stuk huid nu ook weer een gave buikwand. Haar buik sloot namelijk niet meer goed na de dunnedarmoperatie.

De artsen oefenden vooraf op lichamen van personen die hadden aangegeven dat hun lichaam na hun overlijden ter beschikking moest komen aan de wetenschap. Toen een geschikte donor beschikbaar kwam, werd de gecombineerde transplantatie bij de patiënte uitgevoerd.

De operatie is niet alleen uniek voor Nederland, maar ook voor de andere landen die zijn aangesloten bij de Eurotransplantregio. Dat zijn België, Duitsland, Kroatië, Hongarije, Luxemburg, Oostenrijk en Slovenië.

©  RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.