Utrechtse poptempel TivoliVredenburg is financieel fiasco

Gepubliceerd op 3 november 2015 om 15:51

De nieuwe Utrechtse poptempel TivoliVredenburg is een enorme financiële strop geworden voor de gemeente. Het gebouw is 58 miljoen euro duurder geworden dan begroot en er komen te weinig bezoekers. En op iedere bezoeker die wel komt moet het poppodium ook nog eens 5 euro toeleggen.

Utrechtse poptempel TivoliVredenburg is financieel fiasco

Dat blijkt uit een vernietigend rapport van de Utrechtse Rekenkamer. In 2006 werden de kosten van het nieuwe gebouw geraamd op 96,6 miljoen euro. Uiteindelijk viel het pand met 156 miljoen veel duurder uit.

De bouw werd zoveel duurder omdat de Grote Zaal van het oude Muziekcentrum Vredenburg behouden moest blijven van de gemeenteraad. Verder verslechterde de aanbestedingsmarkt tijdens het proces. Ook de staalprijzen stegen en de bodem moest gesaneerd worden.

Extra risico van 9 miljoen
De Rekenkamer stelt verder vast dat de gemeente nog eens een extra risico van 9 miljoen euro loopt door de wijze waarop de bouwkosten zijn gefinancierd. De gemeente wil namelijk een "substantieel deel" van de bouwkosten betalen uit de exploitatiebegroting van het muziekcentrum, maar ook die valt vies tegen.

Ze stellen vast dat voor 5,1 miljoen euro aan bouwkosten überhaupt nog geen dekking is gevonden. Verder zijn de huuropbrengsten voor de komende tien jaar niet gegarandeerd, en kan het nieuwe Tivoli zelf nog geen financiële tegenvallers opvangen.

Onderling geruzie en wantrouwen
De samenwerking tussen de gemeente en de muziekpartners was ook verre van ideaal. Omdat de muziekpartners maar moeilijk samen konden werken "bleven de voorbereidingen van de nieuwe organisatie en de exploitatie sterk achter bij het bouwproces."

 Onder andere hierdoor komt de begroting bij lange na niet rond. Uit het rapport blijkt dat het muziekcentrum op iedere bezoeker vijf euro moet toeleggen. Daarbij moet ook nog eens gezegd worden dat de gemeente via subsidie al per bezoeker 16,50 euro bijlegt. Als de gemeente ook nog eens het verwachte exploitatietekort op zou vangen loopt dat op tot bijna 22 euro per bezoeker. 

Gemeente stapelde fout op fout
Volgens het rapport heeft ook de gemeente flinke fouten gemaakt. De gemeentelijke sturing en beheersing van het project was vanaf het begin niet eenduidig.

Zo heeft de gemeente meer aandacht gehad voor de bouw dan voor de organisatieontwikkeling. Ook is aanwezige expertise bij de afdeling Culturele Zaken niet ingebracht bij het uitwerken van de culturele ambitie en de verwachte gebouwsponsoring is bij lange na niet gehaald. De gemeente rekende op 9 miljoen euro, daarvan is nu pas 3,9 miljoen binnengehaald.

De Rekenkamer wijst er ook op dat de toenmalige wethouder en de gemeentesecretaris deelnamen aan het bestuur van de Stichting Muziekpaleis, een van de betrokken partijen. Hierdoor hadden zij een dubbele pet op.

Hoewel volgens het onderzoek de deelname van de gemeentesecretaris een positieve invloed heeft gehad op het proces heeft het gemeentebestuur nagelaten om dit te communiceren met de raad, terwijl dit wel had gemoeten. Ook stond dit besluit op gespannen voet met de afgesproken regels.

"De rekenkamer stelt zich op het standpunt dat met deze handelwijze de raad niet alleen inadequaat is geïnformeerd, maar ook dat de bevoegdheid van de raad inzake verbonden partijen niet in acht is genomen. Het college en in het bijzonder de wethouder cultuur en de gemeentesecretaris waren zich er terdege van bewust dat deze situatie van dubbelrollen ongemakkelijk is, in principe ongewenst en daarom ook tijdelijk moest zijn."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.