Scholen doodsbenauwd: scholieren wurgen elkaar voor de kick

Gepubliceerd op 5 november 2015 om 15:11

Iemands keel met twee handen dichtknijpen, of zo hard op iemands borst duwen totdat diegene flauwvalt van zuurstofgebrek. Niet heel erg plezierig zou je denken, maar toch is het een nieuwe hype onder met name jonge scholieren.

Scholen doodsbenauwd: scholieren wurgen elkaar voor de kick

De kinderen zouden na het verstikken namelijk een euforisch gevoel krijgen, dat te vergelijken is met het gebruik van drugs. Maar dan zonder dat er daadwerkelijk drugs gebruikt wordt. Wereldwijd heeft het gevaarlijke spel al meerdere levens geëist, kinderen maar ook volwassenen gaan soms te ver in hun wurggreep. Verschillende scholen in Friesland zijn bang dat het stikspel een rage aan het worden is onder hun leerlingen. Ze hebben daarom ouders gewaarschuwd. 

'Zorgelijke ontwikkeling'
"Deze ontwikkeling is hartstikke gevaarlijk. We zagen het eerst alleen in een bepaalde wijk in Sneek. Maar via social media verspreidt dit fenomeen zich hartstikke snel, we zien het nu ook in andere delen van de stad", vertelt directeur Tinie Sterenburg van basisschool Odyssee. "Kinderen weten snel alles van elkaar en willen het dan ook proberen. En dat is zorgelijk, dit is echt niet zonder gevaar."

Ontwikkelpsycholoog Steven Pont legt uit waarom juist jongeren met het levensgevaarlijke spel gaan experimenteren. "Pubers experimenteren heel graag met hun gedrag. Dat komt omdat een deel van de hersenen, de neocortex, nog niet helemaal is aangesloten in het brein. Dat gebeurt pas rond je drieëntwintigste. Daarom kunnen pubers soms dingen doen waarvan volwassenen denken: 'Hoe is het mogelijk, denk eens na.'" Pont vertelt hoe mensen hun neocortex ook gebruiken om de gevolgen van hun daden te overzien.

'Fietsen kan levensgevaarlijk zijn'
Scherrenburg vertelt hoe alle ouders van leerlingen op de school inmiddels op de hoogte zijn gebracht. "Ook al raak je niet gewond bij de challenge zelf, je bent daarna suf en niet helemaal in orde. Als je dan naar huis fietst dan kan het levensgevaarlijk zijn", vertelt ze.

De school heeft niet alleen alle ouders geïnformeerd maar leraren zijn ook het gesprek met hun leerlingen aangegeaan. "De gevaren worden besproken", vertelt Scherrenburg. Maar we leren de kinderen ook hoe je bijvoorbeeld om moet gaan met groepsdruk. Dat ze zich niet te veel van elkaar aan moeten trekken. Het is hartstikke gevaarlijk, dat moeten ze weten."

RTL Nieuws/ © Flickr.com / petitefox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.