Deskundige onderzoekt of Piet O. naar de rechter kan

Gepubliceerd op 5 november 2015 om 17:03

Een onafhankelijke deskundige moet van de Utrechtse rechtbank uitzoeken of zwanendrifter Piet O. zo ernstig ziek is dat hij niet kan worden vervolgd voor het illegaal vangen en verhandelen van de dieren.

De rechtbank beslist op 28 januari of de rechtszaak tegen de 71-jarige inwoner van Nieuwerbrug doorgaat. Voor de strafzaak tegen drie zonen van O., die sowieso doorgaat, trekt de rechtbank medio april liefst vijf zittingsdagen uit.

Volgens zijn advocaat Jos Wouters isde gezondheid van O. recent hard achteruit gegaan. Hij kampt met een longontsteking, maar heeft vooral geestelijke problemen. Volgens Wouters is O. senior geestelijk niet in staat te snappen waarom hij wordt vervolgd. ,,Hij had zich graag verdedigd, zoals hij dit steeds heeft gedaan.''

Wouters noemde de toestand van O. woensdag echter 'tragisch' en 'ontluisterend'. Volgens het OM is de zwanendrifter fit genoeg om te kunnen worden vervolgd. De rechtbank laat dat nu dus uitzoeken.

Opspraak
O. is een van de twee zwanendrifters in ons land en het afgelopen jaar flink in opspraak geraakt. Al jaren vangen hij en zijn drie zoons zwanen. Dat is volgens Bep O., zoon van Piet, altijd 'in goed overleg met de autoriteiten' gegaan. Maar nu verdenkt het Openbaar Ministerie de familie van het zich toe-eigenen van wilde zwanen en het illegaal verhandelen van de dieren.

De negatieve publiciteit kreeg O. senior vooral door tv-beelden van het leewieken en hardhandig ringen van de dieren. Bij leewieken wordt een vleugel van een zwaan zodanig gebroken dat het dier niet meer kan vliegen. Dat moet voorkomen dat ze na verkoop instinctief terugvliegen naar de plek van herkomst.

Verboden
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken besliste onlangs dat het zwanendriften per 1 juli 2016 verboden is. Leewieken mag al sinds 1996 alleen door dierenartsen worden gedaan, zegt dierenarts in ruste Saskia van Rooy uit Stolwijk. Volgens de familie O. is het OM alleen door haar in actie gekomen. ,,Het verhaal is heel eenzijdig en dat dankzij die activiste,'' zegt Bep O.. Zijn advocaat Natasja Wouters noemt de relatie tussen OM en Van Rooy 'meer dan zakelijk'.

Zowel Van Rooy als het OM benadrukken dat de Stolwijkse niet bepaalt wie wordt vervolgd. ,,Ik ben klokkenluidster, geen activiste,'' zegt Van Rooy. ,,Ik loop niet met een spandoek op straat. Maar ik trek me het lot van de zwanen aan en volg daarom wat er met deze beesten gebeurt. Daar maak ik ook foto's en filmpjes van. Ik ben blij dat mijn beelden bij het onderzoek worden betrokken. Het is goed dat de rechters de schokkende beelden van hevig bloedende zwanen zelf zien.''

 

ad.nl/Jan Belt/© Pim Mul

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.