Moeders favoriete kind vaker depressief

Gepubliceerd op 9 november 2015 om 14:53

Wie een broer of zus heeft, moet wel eens de bekende discussie gehad hebben. Want wie is moeders favoriet? Maar volgens een nieuw onderzoek is het winnen van deze titel eigenlijk helemaal niet zo positief.

8d03de55c5df353ed19cf4edf40ddd75-1446996825-1.jpgHet onderzoek wijst namelijk uit de moeders favoriet in het latere leven te maken krijgt met depressiviteit.

MAATSTAVEN

Het onderzoek werd gedaan door een aantal professoren van de Universiteit van Purdue, en werd eind oktober gepubliceerd  in het Journal of Gerontology: Social Sciences. Voor het onderzoek werden 309 families gevolgd, met in totaal 725 kinderen. De onderzoekers maakten gebruik van vier maatstaven om te eten of een kind daadwerkelijk moeders favoriet was: de emotionele band, het aantal conflicten, het gevoel van trots bij beiden en het gevoel van teleurstelling. 

WENSEN EN EISEN

Bij de kinderen die significant meer favoriet waren dan andere kinderen in het gezin, was de kans aanzienlijk groter dat ze op latere leeftijd depressief werden. Volgens de onderzoekers komt dit mede door het verantwoordelijkheidsgevoel. „Deze favorieten hebben een groter gevoel van verantwoordelijkheid naar hun moeders”, zo zegt Megan Gilligan, één van de assistent onderzoekers, tegen Futurity. Deze kinderen hebben volgens Gilligan namelijk het idee dat ze moeten voldoen aan de wensen en eisen van hun moeder. Ook zou het te maken hebben met de rivaliteit tussen de anderen broers en zussen, die niet moeders favoriet zijn.

In hun volgende onderzoek wil het team gaan kijken of dezelfde resultaten gelden voor vaders en hun favoriete kinderen. Op dit moment is dat nog niet bekend. 

metronieuws.nl/ door Esther Zandberg/ © Bron: Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.