Eerste ziekenhuis maakt bonnetjes openbaar

Gepubliceerd op 10 november 2015 om 18:10

De Raad van Bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis heeft de eigen bonnetjes naar RTL Nieuws opgestuurd. Het is daarmee het eerste ziekenhuis dat transparant is over de onkosten die worden gedeclareerd door de bestuurders.

oogheelkunde-assen-wilhelmina_0-1.jpgRTL Nieuws heeft in een groot onderzoek alle Nederlandse ziekenhuizen aangeschreven met de vraag om inzage in de bonnetjes. Tot op heden wil geen enkel ziekenhuis openheid van zaken geven.

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen weigerde in eerste instantie. Maar na een tweede verzoek van RTL veranderde dat, zegt bestuurssecretaris Pier Wijnja: "We kregen uw tweede brief met een herhaald verzoek en toen dachten we: Jongens, we hebben niks te verbergen. Laten we het gewoon verstrekken."

Opvallend
De rest van de ziekenhuizen wil tot nu toe de bonnetjes niet openbaar maken. Een oproep van de Tweede Kamer en later minister Schippers van Volksgezondheid heeft daar nog geen verandering in gebracht. Van de 191 zorginstellingen die RTL Nieuws aanschreef, stuurden 114 een afwijzingsbrief met letterlijk dezelfde passage. Dat maakt de publicatie van het Wilhelmina Ziekenhuis opvallend.

Research-verslaggever Siebe Sietsma van RTL Nieuws is blij met de beslissing van het Wilhelmina Ziekenhuis. "Ik vind het stoer van ze om als eerste een stap naar voren te zetten en in te gaan op ons verzoek. En ik hoop natuurlijk dat er meer volgen."

RTL Nieuws heeft de vraag ook neergelegd bij scholen, woningbouwcorporaties en musea. Die zijn bereid tot meer openheid dan de ziekenhuizen. Pier Wijnja van het Wilhelmina Ziekenhuis is er nuchter over: "De aanhouder wint. Meer moet u er niet van maken."

Later publiceert RTL Nieuws de resultaten van het onderzoek.

RTL Nieuws/ © Twitter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.