Betaal jij straks ook minder belasting? 'Alles ligt nog open'

Gepubliceerd op 11 november 2015 om 15:57

Hoeveel belasting moet jij volgend jaar betalen? Op die vraag kan vandaag een antwoord komen: de Tweede Kamer gaat in debat over het belastingplan voor volgend jaar. Of ze eruit komen, is onzeker, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "Alles ligt nog open."

Betaal jij straks ook minder belasting? 'Alles ligt nog open'

Het plan werd al in september gepresenteerd, op Prinsjesdag. In het kort komt het hierop neer: in het totaal gaan mensen met een baan volgend jaar 5 miljard euro minder belasting betalen.

Maar hoeveel minder belasting? Dat verschilt per persoon: stellen met kinderen waarbij allebei de ouders werken, gaan er in het plan het meest op vooruit. Maar huishoudens waarbij één van de ouders werkt, gaan er minder op vooruit. Ook voor gepensioneerden is het beeld een stuk minder rooskleurig. Hier kun je zien wat het plan voor jou zou betekenen

Zoeken naar steun in de Eerste Kamer
Punt is dat de PvdA en VVD alleen in de Tweede Kamer een meerderheid hebben. Als ze het plan willen uitvoeren, moet er ook in Eerste Kamer een meerderheid komen.

Aan staatssecretaris Eric Wiebes van de VVD de schone taak om het plan hier en daar iets aan te passen zodat ook de senatoren voor het plan stemmen. Dat klinkt misschien niet zo ingewikkeld. Vijf miljard minder belasting betalen: daar is op zich niemand tegen. Maar het gaat erom wie er precies minder gaat betalen. 

Deze partijen willen zaken doen met Wiebes, maar hebben wel eisen:

  • SGP, ChristenUnie en CDA komen alle drie op voor eenverdienersgezinnen. Maar SGP en ChristenUnie willen verhoging van de belastingkorting voor eenverdienersgezinnen, terwijl het CDA inzet op hogere kinderbijslag. 
  • De SP wil onder meer een miljonairsbelasting
  • D66 zet in op vergroening. En hamert erop dat aanpassing van het belastingplan geen banen mag kosten. Het belastingplan levert op termijn 35.000 banen op. Dat mogen er van D66 niet minder worden.
  • De PvdA is bereid nog iets meer toe te geven om de christelijke partijen te overtuigen, maar nog niet zoveel als die zouden willen. 
  • De VVD is nog minder happig om veel belastingvoordeel te geven aan mensen die niet werken. Zeker niet als dat ten koste gaat van tweeverdieners.

Wiebes gaat zijn plan vandaag in de Tweede Kamer verdedigen. Als hij een deal kan sluiten met de christelijke partijen, heeft de staatssecretaris genoeg stemmen binnen. Maar het kan ook met CDA en D66.

Gaat het Wiebes lukken? Lastig te voorspellen, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "De coalitie wil alleen zaken doen als zeker is dat plannen een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Afgelopen weken probeerde Wiebes al oppositiepartijen te paaien, maar nog altijd zonder succes. Ook in de uren voor het debat wordt nog koortsachtig overlegd." 

Het is vandaag al de vierde keer dat de Kamer in gesprek gaat over de zaak. Als het Wiebes vandaag niet lukt, moet hij met het belastingplan naar de Eerste Kamer in de wetenschap dat het daar kan worden afgeschoten. Of oppositiepartijen in de senaat het aandurven om het belastingplan weg te stemmen, is overigens nog niet zeker, benadrukt Schreinemachers: "Want dan gaat ook de belastingverlaging van vijf miljard euro niet door. Dat raakt een erg grote groep mensen, en het is de vraag of de oppositiepartijen zoiets uiteindelijk echt durven tegen te houden."

Verslaggever Roel Schreinemachers bekijkt het debat. Volg hem op Twitter voor een verslag.

RTL Nieuws/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.