Amsterdam bestrijdt arbeidsdiscriminatie

Gepubliceerd op 16 november 2015 om 12:26

De gemeente Amsterdam gaat arbeidsdiscriminatie aanpakken door mystery-sollicitanten in te zetten en een proef waarbij vacatures anoniem ingevuld moeten worden door werkgevers.

Amsterdam bestrijdt arbeidsdiscriminatie

Dat staat in een reactie van wethouder Simone Kukenheim op een initiatiefvoorstel van GroenLinks.

INITIATIEFVOORSTEL

In Amsterdam is de werkloosheid onder jongeren met een niet-westerse achtergrond twee keer hoger dan bij jongeren die wél westers zijn. Daarom is GroenLinks met het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam, een werkvloer voor iedereen’ gekomen.

Raadslid Simion Blom noemt arbeidsdiscriminatie iets verschrikkelijks op de site van GroenLinks. ,,Werkloos zijn terwijl je alles doet om aan werk te komen is al erg genoeg. Niet aan de bak komen vanwege een hoofddoek of je achternaam is niet alleen verschrikkelijk voor degene die zoiets meemaakt, maar ook voor de samenleving.''

MYSTERY-SOLLICITANTEN

Naar aanleiding van het voorstel heeft wethouder Kukenheim (Onderwijs, Jeugd en Diversiteit, D66) besloten om samen met werkgevers mystery-sollicitanten in te zetten. Hierdoor kunnen werkgevers aangesproken worden als zij sollicitanten geen eerlijke kans geven.

PROEF

Daarnaast gaat Amsterdam een proef opzetten waarbij 500 vacatures anoniem ingevuld moeten worden door verschillende werkgevers. Ook komt er meer geld voor anti-discriminatievoorzieningen en beëindigt Amsterdam de samenwerking met bedrijven die veroordeeld zijn voor discriminatie.

Het voorstel kan rekenen op steun van een meerderheid van de fracties in de gemeenteraad. D66, PvdA en SP hebben namelijk positief gereageerd op de plannen.

metronieuws.nl/ door Carlo Doodeman/  Foto: ANP/Remko de Waal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.