Kabinet gaat controle asielzoekers sneller verbeteren

Gepubliceerd op 17 november 2015 om 15:01

Het kabinet gaat de identificatie en registratie van asielzoekers sneller verbeteren.

De Nationale Politie werkte al aan een plan van aanpak hiervoor, maar dat wordt nu versneld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Door de hoge asielinstroom de afgelopen tijd waren forse achterstanden ontstaan in het controleren van de naam en achtergrond van vluchtelingen. Die achterstanden waren met extra mankracht al flink ingelopen, schreef staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) vorige week aan de Kamer.

Tegelijk constateerde de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de manier waarop de identiteit wordt vastgesteld te summier en mogelijk ontoereikend is. Deze registratie en controle wordt nu versneld geïntensiveerd, aldus Rutte, ook al is volgens hem nog niet duidelijk of één of meer aanslagplegers in Parijs mogelijk via de vluchtelingenstroom zijn ingereisd.

Wat gaat er gebeuren?
Afgesproken is nu dat de politie in alle gevallen de nieuwkomers zal fouilleren, hun bagage zal onderzoeken en biometrische gegevens zal afnemen en onderzoeken. Ook kan de politie mobiele telefoons uitlezen en zal de marechaussee documenten van de asielzoekers onderzoeken. Rutte benadrukt dat de diensten en organisaties er al langer alert op zijn dat mogelijke jihadisten naar Europa meereizen via de vluchtelingenstroom.

ad.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.