Ooggetuigenverslag van bizarre dag in Hannover

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 11:12

Overdag leek er nog niks aan de hand en dronken de Oranjefans lekker een biertje. ’s Avonds was het echter alle hens aan dek en ging Duitsland-Nederland uiteindelijk niet door.

Ooggetuigenverslag van bizarre dag in Hannover

Op de oefeninterland Duitsland-Nederland stond de nodige hoogspanning gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs. De beveiliging rondom beide elftallen was opgeschroefd en de Duitse politie had de veiligheidsmaatregelen voor de vriendschappelijke wedstrijd flink aangescherpt.

s Middags was er van al die maatregelen nog weinig te merken. Als je door het regenachtige Hannover liep zag je weinig politie en ook de Oranjefans die zich hadden verzameld in een Ierse Pub in het oude stadscentrum waren daarover lichtelijk verbaasd.

Leedvermaak

„Het valt inderdaad wel mee”, zegt Saskia Rozendaal (51) uit Amsterdam. „Toch vind ik de sfeer wel iets anders. Normaal gesproken leeft een wedstrijd tussen Nederland en Duitsland heel erg en is er tussen de supporters onderling het nodige leedvermaak. Nu niet, de uitslag maakt niet uit. Ik heb met Duisters gesproken en die zijn écht blij dat we er zijn. Het belangrijkste is dat we hier zijn en één gezamenlijk blok vormen.”

Dat wordt beaamd door Hilde. Ze staat achter een worstkraam en kijkt tegelijkertijd verwonderend én bewonderend naar die rare uitgedoste Hollanders. „Je kunt het misschien niet gepast vinden dat iemand zich uitdost als een oranje leeuw. Maar jullie zijn er wel. Juist dát is belangrijk.”

Bier

„Ik merk eigenlijk niks van een soberder sfeer”, zegt Jeffrey Ruitenburg (39) uit Utrecht. „Kijk om je heen. Ik zie mensen bier drinken en Hazes staat aan. Straks bij de wedstrijd zullen we er ongetwijfeld wat van merken.”

Daar was geen woord van gelogen. Hoe rustig het ’s middags was, zo hectisch was het ’s avonds. Normaal duurt een ritje van het Centraal Station, waar het hotel zich bevond waar veel Nederlandse pers zat, naar het stadion tien minuten. Nu ruim vijf kwartier.

Dat komt vooral doordat de politie vlakbij het stadion het zekere  voor het onzekere neemt en iedere auto controleert. Dan stokt de rij. Er is een pakketje gevonden. Alles en iedereen kan geen kant op en het staat muurvast. 

Van echte paniek is geen sprake, wel worden sommige mensen boos. Zo ook een wat oudere man. Hij zegt een hoge pief te zijn in het bestuur van Hannover 96, de plaatselijke club. Hij kan er met zijn pet niet bij dat hij niet verder mag. ‘Kennen jullie mij dan niet?!’, schreeuwt hij.

Auschweiss bitte

Na een half uur komt er wat beweging in de zaak. Uiteindelijk is mijn auto aan de beurt. Met drie man sterk staat de ‘Polizei’ om me heen. ‘Auschweiss bitte’, en het licht van een zaklamp schijnt naar binnen. Mijn laptoptas wordt binnenstebuiten gekeerd en de kofferbak moet open.

Er wordt niks gevonden en na welgemeende excuses mag ik verder. Bij het stadion aangekomen maak ik kennis met de ‘Deutsche Gründlichkeit’. Na drie keer gefouilleerd te zijn wordt ook opnieuw mijn laptoptas nauwkeurig onderzocht. Drie keer zelfs. Ook komt er nog een snuffelende hond aan te pas. Maar dan mag ik eindelijk naar binnen.

In de perskamer probeer ik wat aan mijn artikel te werken, maar verder dan dit kom ik niet meer. We worden ontruimd, de wedstrijd is afgelast.

© metronieuws.nl/door Jeroen Haverkort

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.