Raad van State: gaskraan Groningen nog verder dicht

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 11:50

De gaskraan in Groningen moet nog verder dicht. Dat heeft de Raad van State in Den Haag woensdag bepaald. De Nederlandse Aardolie Maatschappij mag in 2015 en 2016 maximaal 27 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem halen, mits er geen sprake is van een extreem koude winter.

RaadvanStategaskraanGroningennogverderdicht1.jpgIn juni besloot minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dit jaar 30 miljard kubieke meter gas mag winnen uit het Groningenveld, in plaats van de eerder voorgenomen 39,4 miljard kuub. Volgens de minister staat daarmee de veiligheid van de Groningers voorop. Tegen Kamps besluit werden 41 beroepschriften ingediend.

Onder de bezwaarmakers zijn de provincie Groningen, 21 gemeenten, twee waterschappen en een aantal bewoners van het aardbevingsgebied. Zij willen dat de gaskraan verder of zelfs helemaal dicht gaat. De Raad van State komt de bezwaarmakers nu tegemoet met een voorlopige voorziening. Verdere vermindering van de gaswinning komt volgens de RVS ten goede aan de veiligheid van de Groningers. De minister heeft volgens de hoogste bestuursrechter niet goed gemotiveerd waarom hij meer gas wil winnen dan strikt noodzakelijk is voor de leveringszekerheid. Ook zou hij ten onrechte een koude winter als uitgangspunt nemen. 

 volkskrant.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.