Twee doden en zeven arrestaties bij antiterreur-actie Parijs

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 12:02

Speciale eenheden van de Franse politie hebben woensdagochtend bij een woning in de Parijse voorstad Saint-Denis een grote antiterreur-operatie gehouden. Er zijn zeker twee verdachten omgekomen en zeven mensen zijn opgepakt. De actie werd kort voor het middaguur beëindigd.

Tweedodenenzevenarrestatiesbijantiterreur-actieParijs1.jpgDe actie was gericht tegen Abdelhamid Abaaoud (27), het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs. De Belgische jihadist zou zich samen met enkele zwaargewapende handlangers hebben verschanst in de woning in St. Denis, in het noorden van Parijs.

Er zijn zeven verdachten aangehouden, meldt de politie. Onder de gearresteerden bevinden zich in ieder geval drie mannen die ook in het appartement verbleven, en nog een man en een vrouw die zich in de buurt ophielden, liet de Franse justitie eerder weten. Onduidelijk is nog waar de laatste twee arrestaties zijn verricht. Of Abaaoud een van de arrestanten is, en of hij zich überhaupt in de woning bevond, is ook nog niet bekend.

De politie meldt dat twee personen zijn omgekomen. De twee doden, een man en een vrouw, waren beiden verdachten. De vrouw blies zichzelf op met een bomgordel. Eerder werd door Franse media melding gemaakt van drie doden, onder wie een voorbijganger. De locoburgemeester liet echter weten dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Vijf agenten van de speciale politie-eenheid RAID zijn lichtgewond geraakt. De politie liet voorts weten dat een van haar politiehonden, Diesel, 'door terroristen is gedood'.

Explosies en vuurgevecht

 De actie begon woensdagochtend vroeg rond 4:20 uur in St. Denis. Er waren meerdere explosies en hevige vuurgevechten te horen. De oproerpolitie heeft de straten in de omgeving van het gebouw schoongeveegd. De bevolking werd opgeroepen niet binnen de afzettingen te komen die rondom het centrum van Saint-Denis staan. Bewoners in die zone werd geboden binnen te blijven.

Volgens Franse media zijn tientallen omwonenden geëvacueerd. De politie vreesde dat in het appartement explosieven tot ontploffing worden gebracht.

St. Denis is dezelfde wijk als waar het Stade de France is gevestigd, het stadion dat vorige week één van de doelwitten van IS-terroristen was. Het appartement dat wordt belegerd ligt op twee kilometer afstand van het stadion, aan de Rue de la Republique.

Abdelhamid Abaaoud

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, ook bekend onder de naam Abu Umar al-Baljiki, wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Eerder werd aangenomen dat hij vanuit Syrië de aanslagplegers in Parijs zou hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel.

Hij komt uit de Brusselse wijk Molenbeek. In 2014 zou hij met zijn jongere broer naar Syrië zijn gereisd. Zijn familie claimde eerder dat hij daar was gesneuveld, maar volgens de politie is dat onjuist.

volkskrant.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.