Kabinet overweegt 'mini-Schengenzone'

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 12:33

Het kabinet overweegt om een nieuwe 'mini-Schengenzone' op te richten met enkele gelijkgestemde landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, België en Luxemburg. Door in die landen weer grensbewaking aan de buitengrenzen in te stellen, moet de vluchtelingenstroom worden ingedamd. Dat bevestigen bronnen rond het Binnenhof tegen de Volkskrant.

Kabinet overweegt 'mini-Schengenzone' In deze kleine groep landen zouden aan de buitengrenzen weer paspoortcontroles worden ingevoerd, en daarnaast voorziet het plan in de oprichting van opvangkampen voor vluchtelingen die naar Nederland, België of Duitsland willen doorreizen.

De huidige Schengenzone bestaat uit 26 landen: 22 uit de EU plus landen als Noorwegen en Zwitserland. Er wonen rond de 400 miljoen mensen. Binnen de zone bestaat er aan de binnengrenzen in beginsel geen paspoortcontrole.

Ondanks Europese afspraken over de opvang van migranten in zogenoemde hotspots aan de grenzen van het continent en afspraken over een eerlijke verdeling van de honderdduizenden vluchtelingen, stromen asielzoekers nog steeds vrijwel ongehinderd door Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er bijna 11.620 asielzoekers zonder paspoort Nederland binnen.

volkskrant.nl/© AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.