Zijlstra: VVD vindt mini-Schengenzone goed idee

Gepubliceerd op 18 november 2015 om 15:39

De VVD is vóór het mini-Schengenplan met een kleine groep landen, waarbij de asielinstroom wordt ingedamd door grenscontroles. 'We moeten voor onszelf opkomen.'

Zijlstra: VVD vindt mini-Schengenzone goed idee

"Er zijn landen, zoals België, Duitsland, Oostenrijk, die hetzelfde probleem hebben als wij: ze kunnen de asielinstroom niet meer aan", zegt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, tegen RTL Nieuws. Hij geeft aan dat de mini-Schengenzone de steun zal krijgen van zijn partij. "Ik hoop dat het kabinet het plan doorzet."

'Ga maar naar Westen'
Zijlstra vindt dat heel veel EU-landen zich niet aan de afspraken houden. "Ze controleren niet aan de buitengrenzen. De oostelijke en zuidelijke landen registreren de vluchtelingen niet meer in hun eigen land en zeggen: 'Gaat u maar door naar West-Europa'." 

Daarom vindt de fractievoorzitter dat Nederland 'voor zijn eigen belangen moet opkomen'. "En dan moet je soms verregaande, onorthodoxe maatregelen durven nemen. Het is verstandig dat het kabinet daar nu over nadenkt, want het Europese beleid dat er nú is, werkt niet."

Er wordt gekeken naar een mini-Schengen bestaande uit de Benelux, Duitsland en Oostenrijk. Als dat niet lukt worden er mogelijk afspraken met alleen België gemaakt. Als het mini-Schengen onhoudbaar blijkt, wordt overwogen om een plafond in te stellen voor het aantal asielaanvragen.

RTL Nieuws/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.