Oprichter Grass Company in hoger beroep

Gepubliceerd op 19 november 2015 om 11:24

De uit Tilburg afkomstige Johan van Laarhoven legt zich niet neer bij de gevangenisstraf die hem in Thailand is opgelegd. Dat meldt zijn advocaat Sidney Smeets aan Omroep Brabant.

De oprichter van coffeeshopketen The Grass Company werd vorige week veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar waarvan hij er zeker twintig jaar moet uitzitten. 

Hij kreeg die straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland had verdiend met de verkoop van softdrugs. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar cel voor medeplichtigheid. “De rechtbank stelt dat het geld afkomstig is van een misdrijf, omdat de verkoop van cannabis in Thailand verboden is,” stelt advocaat Smeets namens Spong Advocaten. “De Thaise rechter negeert daarmee het Nederlandse gedoogbeleid.”

De uitspraak heeft volgens Smeets vergaande gevolgen voor andere coffeeshophouders. “Als dit vonnis stand houdt, dan lopen alle Nederlandse coffeeshopeigenaren risico’s.” Dat geldt ook voor ondernemers uit andere landen waar softdrugs wordt verkocht, zoals de Verenigde Staten, Uruguay en Spanje.

In Nederland is Van Laarhoven nooit veroordeeld. De Nederlander begon 35 jaar geleden The Grass Company in Tilburg. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij ruim een jaar vast.

Advocaat Gerard Spong zei eerder al dat hij vindt dat het Openbaar Ministerie een zeer dubieuze en misleidende rol heeft gespeeld in deze zaak.

http://nos.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.