Kamerdebat Parijs: voer beveiliging grenzen op

Gepubliceerd op 19 november 2015 om 12:04

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de terreur in Parijs. De fractievoorzitters voeren het woord. Hoofdonderwerp in het debat is het verzoek om meer geld voor veiligheid in Nederland. Politiek verslaggevers Jan Hoedeman en Laurens Kok twitteren live vanuit de Tweede Kamer.

Fractievoorzitter Buma van CDA vindt dat Nederland moet meedoen aan bombardementen op IS in Syrië. Hij ging net als Wilders in op het beter bewaken van de grenzen. ,,Als de buitengrenzen niet bewaakt worden, moet je de binnengrenzen beter bewaken." Hij blijft er, net als Rutte, bij dat Nederland in oorlog is met IS. Ook moet Nederland beter weten wie er allemaal via de vluchtelingenstroom het land binnenkomt. 

Volgens Geert Wilders is Molenbeek 'de Gazastrook van de Benelux', en moeten de grenzen dicht om Nederland te beschermen. Daarnaast vraagt hij zich af waar de honderdduizenden protesterende moslims zijn in Nederland. Volgen Gert-Jan Segers (CU) zijn die er zeker. 

Oorlog
Premier Mark Rutte blijft erbij dat Nederland 'in oorlog' is met terreurbeweging Islamitische Staat. Hij zei dat donderdag voorafgaand aan het debat.

Sybrand Buma sprak van een waardengemeenschap, waarin je respect moet hebben voor elkaar. Om terroristen te ontdekken moeten veiligheidsdiensten meer ruimte krijgen, zoals het opslaan van passagiersgegevens, toegang tot de kabel en meer financiële middelen, aldus de fractievoorzitter. 

Volgens Buma moet premier Rutte een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Hij kiest de juiste woorden, is standvastig en verenigt moslims en christenen zonder soft te zijn.''

Krijgsmacht
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra trekt uit de aanslagen in Parijs de les dat er nog sneller en beter moet worden gekeken wie ons land binnenkomt. Hij roept op dat de krijgsmacht moet worden ingezet om de grenzen te bewaken. Syriëstrijders mogen niet meer terugkeren, aldus Zijlstra. ,,Hen moet de identiteit worden afgenomen."

Zijlstra strijdt daarbij voor de waarden van de democratie: ,,We gaan bewijzen dat onze democratie veel sterker is dan het barbaarse moslimextremise".

Diederik Samsom spreekt over meer veiligheid in de wijk. De wijkagent speelt daar volgens hem een belangrijke rol in. ,,De radicalisering van jongeren gaat in enkele maanden van 0 tot 100 procent", aldus de fractievoorzitter. Jongeren die op internet spreken over de noodzaak van het gebruik van dodelijk geweld moeten gestraft worden. ,,Terrorisme moet vroegtijdig worden voorkomen en Nederland moet geen centimeter wijken voor terreur."

Er is meer nodig om Nederland te beveiligen tegen terroristische aanslagen, vindt Samsom. Hij wil dat het kabinet blijft zoeken naar juridische mogelijkheden om ,,deze potentieel zeer gevaarlijke lieden van de straat te houden'' of te genezen van hun extremistische gedachtegoed.

Geld voor veiligheid
De drie oppositiepartijen (SP, CDA, D66) dreigen tegen de huidige begroting van minster van der Steur te stemmen, omdat ze de 200 miljoen euro die extra wordt uitgetrokken voor veiligheid niet genoeg vinden. Door de vele extra kostenposten (onder meer de verbetering van de politie-cao en verhoging van de griffierechten) blijft er volgens die partijen maar 50 miljoen euro over. En dat vinden ze te weinig.

Bonne Kerstens/ ad.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.