Stichting Brein gaat meer illegale uploaders aanpakken

Gepubliceerd op 20 november 2015 om 12:40

De auteursrechtwaakhond van de entertainmenindustrie, Stichting Brein, gaat op grotere schaal uploaders van illegale content opsporen.

mediabox-26.jpgDat zijn mensen die de auteurswet overtreden door bijvoorbeeld illegale films en muziek te verspreiden.

"Het gaat om mensen die echt als bron fungeren", zegt directeur Tim Kuik van Stichting Brein. "We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt."

Stichting Brein pakte illegale verspreiders van films en muziek nu ook al aan, maar Brein heeft nu een systeem ontwikkeld waarmee uploaders automatisch kunnen worden opgespoord.

Het systeem, waarmee volgend jaar al de eerste uploaders moeten worden aangepakt, richt zich op mensen die grote hoeveelheden bestanden uploaden of bestanden als eerste verspreiden. Downloaders worden niet aangepakt, al gaf Brein eerder aan dat dat wel wordt overwogen.

Ip-adressen

Hoe het systeem werkt, is niet precies duidelijk, maar waarschijnlijk zoekt de tool automatisch naar de ip-adressen van uploaders via het zogenoemde bittorrent-uitwisselingsprotocol. Ip-adressen zijn vrij toegankelijk in bittorrent.

Met behulp van dat ip-adres kunnen de adresgegevens van uploaders worden opgevraagd bij de provider, waarna Stichting Brein een schikkingsvoorstel kan doen. Gaan ze daarmee niet akkoord, dan volgt een rechtszaak. Overigens is de vraag of providers zomaar meewerken. "Brein zal eerst een gerechtelijk bevel moeten hebben", zegt woordvoerder Gradus Vos van Ziggo.

De stichting heeft bij het College Bescherming Persoonsgegevens een aanvraag ingediend voor het systeem. Dat moet, omdat er persoonsgegevens worden verwerkt. Het CBP heeft aangegeven de aanvraag waarschijnlijk te zullen goedkeuren.

http://nos.nl/ JEROEN WOLLAARS/NOS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.