Postbode moet uitgroeien tot 'ogen en oren' van gemeente

Gepubliceerd op 1 december 2015 om 11:26

Postbodes worden in de toekomst misschien ingezet voor meer dan alleen maar het bezorgen van brieven. Tijdens een proef in Schiedam gaan ze misstanden en overlast doorgeven aan de gemeente.

ANP-POSTBODE_0-1.jpgVijf postbezorgers van PostNL doen eraan mee. Ze maken foto's als er bijvoorbeeld vuilnis naast de ondergrondse containers staat. Die foto's sturen ze door naar de gemeente, die er dan wat aan kan doen. De bezorgers hebben een opleiding gedaan voor het fotograferen in de wijk en ook is ze geleerd dat ze geen privacygevoelige informatie mogen fotograferen. Ze krijgen voor hun extra werk betaald door PostNL.

Het gaat in eerste instantie om een proef, zegt een woordvoerster tegen RTL Nieuws. "Wij willen hier ervaring mee opdoen." Volgens haar is de proef, die twee maanden duurt, pas het begin. "Er zijn meer gemeenten die interesse hebben." 

Nieuwe inkomstenbron?
De gemeente Schiedam betaalt niet voor de inzet van de postbodes als melders van vervuiling in de wijken, maar uiteindelijk hoopt PostNL wel betaald te krijgen voor de inzet van zijn personeel. "De volumes blijven dalen, wij moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden", zegt de woordvoerster. Het bedrijf wil ook andere proeven gaan doen om geld te verdienen, maar welke dat zijn, wil de woordvoerster niet zeggen. 

De omzet en winst van het bedrijf lopen al jaren terug, omdat er steeds minder brieven verstuurd worden. Er werken in totaal 30.000 mensen als postbezorger bij PostNL. 

RTL News/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.