Hand- en spandiensten Duits leger in strijd tegen IS

Gepubliceerd op 1 december 2015 om 14:01

Het Duitse leger zet 1200 militairen in om de luchtaanvallen op terreurgroep IS te ondersteunen. Dat heeft de Duitse regering besloten.

AFP-TORNADO_0-2.jpgDe deelname aan de strijd in Syrië en Irak is een reactie van de Duitse regering op de bomaanslagen vorige maand in Parijs. Het parlement, de Bondsdag, moet nog met het plan instemmen. De voorzitter van de Groenen, Simone Peter, waarschuwde dat de regering geen wettige grond heeft om de Bundeswehr in te zetten, zoals bijvoorbeeld een VN-mandaat voor militair ingrijpen in het buitenland.

Verkenningsvluchten en bijtanken
Het Duitse kabinet wil dat de strijdkrachten verkenningsvluchten gaan uitvoeren, gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken met een tankvliegtuig en andere hand en spandiensten voor de internationale coalitie gaan uitvoeren. Er moet ook een marineschip naar de regio om een Frans vliegkampschip bescherming te bieden.

De deelname aan de strijd wordt volgens het kabinet in eerste instantie beperkt tot een jaar. André Wüstner, de voorzitter van de belangenvereniging van legerpersoneel, de Deutscher Bundeswehrverband, zei dat hij ervan uitgaat dat deze strijd veel langer dan tien jaar gaat duren. De Islamitische Staat is niet alleen in Irak en Syrië, maar aanwezig in heel Noord-Afrika en in Mali. En alleen luchtaanvallen brengen IS niet op de knieën volgens Wüstner. "Als we IS willen bestrijden en vernietigen, dan moet er een hele brede aanpak van dit probleem komen en niet alleen een militaire aanpak."

RTL News / © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.