Nieuw onderzoek: geen bewijs dat moordenaar Van Gogh helper had

Gepubliceerd op 3 december 2015 om 14:50

Theo van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord door moslimextremist Mohammed B. Maar hebben handlangers hem bij zijn daad geholpen? Volgens minister Ronald Plasterk zijn daar geen aanwijzingen voor.

theo-van-gogh_0-1.jpgDe Tweede Kamer had vorig jaar gevraagd om antwoorden over de zaak-Theo van Gogh. De Kamervragen kwamen na een uitzending van tv-programma Eenvandaag. Daarin stelde de officier van justitie die Mohammed B. moest vervolgen, ervan overtuigd te zijn dat hij hulp kreeg bij zijn daad. Frits van Straelen zei het 'frustrerend' te vinden dat het strafonderzoek 'weinig heeft opgeleverd'.  

Plasterk heeft alle beschikbare informatie opnieuw laten bekijken en komt tot de conclusie dat er 'geen concrete aanwijzingen zijn dat Mohammed B. handlangers had', zo schrijft hij aan de Kamer. 

Citaat uit de Kamerbrief van minister Ronald Plasterk:
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten concludeert dat er uit de beschikbare gesprekken geen concrete aanwijzingen naar voren komen dat bepaalde personen op de hoogte waren van, dan wel betrokken waren bij de (voorbereiding van de) moord op Van Gogh. Ook uit de overige informatie waarover de AIVD beschikt, kunnen geen concrete aanwijzingen worden afgeleid dat Mohammed B. handlangers had bij de (voorbereiding van de) moord op Theo van Gogh.
Lees hier de hele brief (.pdf)


Mohammed B. kreeg voor de moord levenslang en was de enige persoon die vervolgd werd in de zaak. Maar volgens Van Straelen zijn er aanwijzingen dat hij hulp kreeg: "Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd", zei hij vorig jaar. B., die lid was van de terroristische Hofstadgroep, kreeg al maanden voor de moord geen uitkering meer, maar toch bleef hij op één of andere manier geld krijgen. 

Van Straelen zette ook vraagtekens bij de rol van de  Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De AIVD luisterde de Hofstadgroep af, maar gaf het OM alleen de opnames van ná de moord. "Veel opnames waren al voor 2 november gewist", zegt Van Straelen. Ook zou de AIVD bepaalde opnames niet willen afgeven 'uit bronbescherming'.

Geen opnames vernietigd
Plasterk schrijft in z'n brief aan de Tweede Kamer dat de AIVD geen geluidsopnames vernietigd of overschreven heeft. Wel zegt de minister dat de samenwerking tussen AIVD en OM beter moet.

Na de moord zijn vier mensen in beeld gekomen die mogelijk kennis hadden van de plannen van Mohammed B. "De AIVD heeft diverse ambtsberichten hierover uitgebracht, maar in tien gevallen heeft de onderzoekscommissie niet kunnen vaststellen of de informatie naar het Openbaar Ministerie is gegaan. Voortaan moet bij zo'n gevoelige zaak duidelijker overlegd worden of informatie met het OM moet worden gedeeld", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Volgens Lambie heeft de AIVD wel degelijk aanwijzingen gehad over mensen die kennis hadden over de moord. "Informatie die via-via was verkregen. Hoe dat dan precies zit, is onduidelijk. Informatie van de geheime dienst wordt ook in dit rapport geheim gehouden. Maar uit alles, afluistertaps, via-via-informatie concludeert de commissie: er zijn geen concrete aanwijzingen. De kans dat er nu weer nieuw onderzoek of een heropening komt is klein, tenzij weer nieuwe informatie opduikt."

RTL News / © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.