Moeder in tranen om dochter Isis: 'Ik durfde haar naam niet te roepen'

Gepubliceerd op 3 december 2015 om 15:08

Ruim 2500 meisjes in Nederland heten Isis, een naam die vanwege associaties met de terreurbeweging IS een negatieve bijklank heeft gekregen. Dorinda Jansen veranderde om die reden de naam van haar dochter Isis naar Isabella. Ook al werd Isis nooit met haar naam gepest.

tranen_0-1.jpgDe druppel die de emmer deed overlopen voor moeder Dorinda, kwam twee weken geleden. "Toen besloot Facebook opeens om alle meisjes met de naam Isis van Facebook af te gooien." Zonder aankondiging werd je verwijderd, vertelt ze in RTL Late Night

"Je mocht daarna wel weer op Facebook als je je kon legitimeren." Dat vond Dorinda erg ver gaan. "En net op dat moment gebeurden de aanslagen in Parijs." Toen besloten de ouders van Isis haar naam te veranderen."

'Zelf veel moeite mee'
De populariteit van de meisjesnaam Isis, die in de jaren na 2000 nog een enorme vlucht nam, is sinds de opkomst van terreurbeweging IS flink gedaald. Toch werd Isis eigenlijk nooit op haar naam aangesproken. "Helemaal niet. En toen we vertelden dat we de naam gingen veranderen, zeiden sommige mensen dat ze nooit die link hadden gelegd. Maar ik had er zelf heel veel moeite mee." 

Ze blikt terug op een moment in een pretpark. Met tranen in haar ogen vertelt Dorinda: "Ik raakte m'n dochter daar kwijt. Het duurde maar twee minuten, maar ik ging rennen en was haar naam aan het roepen: Isis, Isis. En toen zei mijn schoonmoeder achteraf: 'Dat moet je niet meer doen'. Mensen kijken om, ze denken dat er is iets aan de hand is. Je voelt ze kijken."


Bron: Meertens Instituut

Dorinda en haar man lieten Isis zelf mee kiezen welke nieuwe naam ze wilde. "Wij dachten aan Iris, Isa, Liza. Maar dat wilde ze niet. Of anders Eliza, haar tweede naam, maar dat wilde ze ook niet. Mijn man stelde Bella voor, maar daarbij moet ik zo aan een koe denken. Sorry voor alle mensen die Bella heten! Maar zo kwamen wij uit op Isabella. En onze dochter was ook gelijk helemaal enthousiast."

Nieuw geboortekaartje
Ze lieten een nieuw geboortekaartje maken, met dan met Isabella erop, in plaats van Isis. "Ik wilde dat per se, voor in het lijstje en voor later. Ik ben zo opgelucht dat ze nu Isabella heet en dat ik haar gewoon kan roepen op straat."

De naamsverandering was best lastig om te doen. "Het was zeker niet makkelijk. Je moet het via de rechtbank laten wijzigen, dat is wel een heel proces. Maar ik wil het wel graag in haar paspoort hebben, dan moet het via de officiële weg. Isabella's naam is nu nog niet officieel. Ik hoop dat ze het goedkeuren; de rechter beslist uiteindelijk." 

Zelf gebruiken ze de nieuwe naam nu wel al. Het was even wennen. "Maar ik vergis me nu inmiddels niet meer!"

RTL News / © RTL Late Night

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.