Spierballentaal Poetin: 'Turkije zal nog lang spijt hebben'

Gepubliceerd op 3 december 2015 om 15:18

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn jaarlijkse toespraak keihard uitgehaald naar Turkije. Hij belooft dat de Turkse president Recep Erdogan nog lang spijt zal hebben van het neerhalen van een Russisch gevechtstoestel vorige week.

poetin_0-4.jpg"Wie denkt dat het bij economische sancties zal blijven, maakt een grote fout. De Turkse hulp aan terroristen zal ik niet negeren. We weten dat Turkije gestolen olie koopt van terroristen die er op hun beurt wapens mee betalen. Daarmee worden aanslagen gepleegd op onze burgers en die Frankrijk, Mali en Libanon", sprak Poetin vanochtend tijdens een speech voor genodigden.

Poetin zegt niet mee te doen aan de oorlogspropaganda. "We zullen nooit vergeten wat Turkije gedaan heeft. Ik heb geen idee waarom ze het gedaan hebben, alleen Allah weet waarom. Wellicht dat Allah besloten heeft de Turken te straffen door ze hun geestelijke gezondheid af te nemen."

Snauw naar het Westen
Verder had de Russische president ook geen goed woord voor de manier waarop volgens hem de situatie in het Midden-Oosten is ontstaan. "Landen moeten geen dubbele moraal naleven als het gaat om terreur, sommigen gebruiken het bestaan van terreurgroepen voor hun eigen doeleinden. We weten allemaal wie er besloten heeft regimes omver te gooien en de mensen daar hun eigen regels op te leggen", zei Poetin over Irak, Syrië en Libië. Een duidelijke snauw naar de westerse landen.

Volgens correspondent Marloes de Koning in Turkije kunnen de Turken al die Russische beschuldigingen niet zomaar over hun kant laten gaan. "De Turken hebben zich de afgelopen week heel erg ingehouden. Premier Ahmet Davutoglu heeft het over de oude traditie van Russische propaganda en over leugens van de Russen. Dus ze gaan wel een beetje in de tegenaanval."

Angst dat gaskraan dicht gaat
Maar het is tegelijkertijd moeilijk voor de Turken om zich er goed tegen te verweren, zegt De Koning. "Het moeilijke voor de Turken is dat wat de Russen zeggen niet 100 procent onwaar is. Bijvoorbeeld de beschuldiging dat IS olie verhandelt via Turkije, ja dat zal best af en toe gebeurd zijn. Net zoals IS er ook in slaagt om bijvoorbeeld olie te verkopen via het regime van Assad, het vriendje van Rusland in Syrië. Het is allemaal erg complex."

Bij de Turken is de grootste angst dat de gaskraan door de Russen wordt dichtgedraaid. "Turkije probeert voorzorgsmaatregelen te treffen. De gasvoorraad wordt vergroot en er wordt gekeken naar andere opties in andere landen."

RTL News / ©AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.