'Miljoen mensen herverdelen over 28 EU-lidstaten kan'

Gepubliceerd op 3 december 2015 om 15:34

Als alle landen van de Europese Unie meewerken, moet het haalbaar zijn om een miljoen vluchtelingen over de 28 lidstaten te herverdelen.

media_xll_3446176-1.jpgDat zei voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement donderdag na overleg met premier Mark Rutte. Maar als er minder landen meedoen, dan zal zo'n aantal voor de overblijvende lidstaten veel moeilijker worden, voegde de Duitser eraan toe.

De EU heeft eerder dit jaar besloten om totaal 160.000 vluchtelingen over de lidstaten te herverdelen.

Schulz was in Den Haag ter voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de eerste helft van volgend jaar. Het migratievraagstuk zal dan veel aandacht opeisen.

Weerstand
Tegen herverdeling in de EU bestaat weerstand. Slowakije liet woensdag weten naar het Europees Hof van Justitie te stappen om de verdeelsleutel van vluchtelingen in de Europese Unie aan te vechten. Het land moet 802 vluchtelingen opvangen.

Rutte betreurt de stap van de Slowaken, zei hij. Schulz denkt dat de regering in Bratislava de zaak zal verliezen. De premier benadrukte opnieuw dat de stroom vluchtelingen naar de EU niet vol te houden is. ,,Die stroom moet zeer, zeer, zeer naar beneden.'' Het kabinet verwacht dat dit jaar 58.000 mensen in ons land asiel zullen aanvragen.

Duitsland krijgt dit jaar meer dan 1 miljoen vluchtelingen. Daarop rekent de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten. ,,We zullen nog voor de kerst de één miljoen in Duitsland bereiken'', zei minister Roger Lewentz van Rijnland-Palts op donderdag. De Duitse bondsregering gaat in haar officiële prognoses uit van 800.000 asielzoekers in heel 2015.

Kritiek heeft Lewentz op Europese landen, zoals Polen, die zeggen geen vluchtelingen meer op te zullen nemen. ,,Ze zijn er altijd als de kippen bij als er uit Brussel landbouwsubsidies en andere bijdragen worden uitgedeeld, die ook voor een groot deel uit Duitse financiële bronnen worden opgehoest.''

Rutte vindt ook dat Europese landen de gemaakte afspraken na moeten komen. Als zij dit niet doen moeten zij daarop aangesproken worden, aldus Rutte. Vooral Griekenland ligt onder vuur omdat de grensbewaking hier tekort schiet en hulp op dit vlak van de EU weigert.


Noodhulp

Griekenland heeft donderdag een beroep gedaan op Europese noodhulp in verband met de grote aantallen vluchtelingen die het land krijgt. De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat het Zuid-Europese land een officieel verzoek heeft ingediend. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) riep de EU-lidstaten op ,,genereus'' op het verzoek in te gaan.

Het is de eerste keer dat Griekenland noodhulp inroept in verband met de migratiecrisis. Hongarije, Servië en Slovenië deden dit al eerder dit jaar.

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming voorziet in crisishulp, bij onder meer aardbevingen (Nepal) of overstromingen. Hulp kan worden geboden in de vorm van onder meer slaapzakken, dekens, bedden, tenten en medische goederen, maar ook in de vorm van expertise.

ad.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.