Gemeenten willen minder streng zijn voor mensen in de bijstand

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 12:02

Sollicitatieplicht, tegenprestaties en het verplicht volgen van een reïntegratiecursus? Weg ermee, zeggen steeds meer gemeenten. Ze willen experimenteren met soepeler regels voor mensen met een bijstandsuitkering.

bijstand_0-1.pngDe gemeenten denken dat ze mensen effectiever weer aan het werk kunnen krijgen als al die strenge maatregelen niet gelden, schrijft de Volkskrant.   

De timing van de experimenten is opmerkelijk, want die verplichtingen zijn juist dit jaar in de Participatiewet vastgelegd. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is dan ook niet blij met de plannen.

Gratis geld
"Gratis geld bestaat niet", zegt Kamerlid Chantal Nijkerken in de Volkskrant. "De Participatiewet is er juist op gericht mensen zo snel mogelijk weer mee te laten doen."

Staatssecretaris Jette Klijnsma (PvdA) is desondanks met gemeenten in gesprek over een nieuwe aanpak. Die gesprekken verlopen volgens insiders voorspoedig. Ze zou met Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen in overleg zijn.

Vorige week besloten ook de gemeenteraden van Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam dat ze mensen met een uitkering vriendelijker willen gaan behandelen.

Wantrouwen
Volgens het Eindhovense gemeenteraadslid Saskia Lammers (GroenLinks) verkrampen veel bijstandsgerechtigden door alle regels en controles. "Ze blokkeren door de toon en het wantrouwen waarmee ze worden bejegend door de overheid.''

RTL Nieuws/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.