Schokkend beeld van vergassen nertsen

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 13:39

Op undercoverbeelden die vorige week gemaakt zijn, is te zien dat nertsen op een bontfokkerij in Rosmalen hardhandig in een gaskist worden gesmeten.

nertsen1_0-1.jpgActivisten van Animal Rights zaten verscholen achter de schutting van de fokkerij Rios Mink en keken door een gat in de omheining. Zij filmden hoe 'op brute wijze nertsen in de gaskist gesmeten werden', schrijft de dierenbeschermingsorganisatie (zie video onderaan). Daarna worden ze vergast en van hun vacht worden bont gemaakt.

Reactie bedrijf
"Bij ons worden de dieren netjes behandeld", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTL Nieuws. "Ze worden aan hun staartje gepakt en in de gaskist gezet. Daar worden ze pijnloos vergast." Hij had zelf de beelden nog niet gezien en zegt zich ook niet te herkennen in het beeld dat wordt geschetst. "Onze medewerkers hebben allemaal een diploma om beesten te euthaniseren", vertelt hij.

nimal Rights vindt het dierenmishandeling: "Op de beelden zie je dat medewerkers jonge nertsen uit een kooi grijpen en de dieren letterlijk met veel kracht in de gaskist smijten. Een nerts wordt niet goed gegooid en stuitert tegen de rand van de kist op de grond. Twee medewerkers zetten hun voet op de nerts en smijten het dier alsnog in de gaskist."

"Als toch blijkt dat de dieren slecht worden behandeld, dan gaan we zeggen dat ze dat niet meer moeten doen", zegt de woordvoerder. Hij bevestigt dat er aan het eind van het jaar tienduizenden nertsen worden vergast. "Hoeveel het er precies zijn weten we niet. We zijn nog bezig namelijk." 

Onlangs sprak de staatssecretaris van Economische Zaken zich na Kamervragen uit over het doden van nertsen voor de mode-industrie. "Alle nertsenhouders hebben een instructie en training gevolgd over het juiste gebruik van de gassen en de dodingsmethode. Zij hebben hier een getuigschrift van vakbekwaamheid voor ontvangen."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet hier toezicht op houden. Animal Rights heeft de beelden van de vergassingen bij Rios Mink opgestuurd naar het NVWA en een klacht ingediend.

RTL News / © Animal Rights

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.