Vloek je veel? Dan heb je waarschijnlijk een verdomd goed taalgevoel

Gepubliceerd op 13 december 2015 om 14:21

Over mensen die veel vloeken en schelden wordt vaak gedacht dat ze dom en ongeschoold zijn. Een onderzoek wijst echter uit dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog: als je veel scheldt, heb je waarschijnlijk sterk ontwikkelde taalvaardigheden.

Vloek je veel? Dan heb je waarschijnlijk een verdomd goed taalgevoel

Psychologen vroegen de proefpersonen om in één minuut zoveel mogelijk verschillende scheldwoorden te noemen. Dezelfde taak moesten ze meerdere keren uitvoeren, in verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld diersoorten. 

En wat bleek: de proefpersonen die de meeste scheldwoorden produceerden, kregen dat ook voor elkaar in de andere categorieën.

Gezonde verbale vaardigheden
"Helaas, blijkt dat als het gaat om taboetaal, zoals scheldwoorden en vloeken, er vaak wordt verondersteld dat die mensen die dat gebruiken lui zijn, niet beschikken over een adequate woordenschat, ongeschoold zijn en zichzelf niet kunnen beheersen. Uit dit onderzoek kunnen we concluderen dat vloeiend schelden en vloeken positief samenhangt met vloeiende kwaliteiten op het gebied van andere taalvaardigheden", schrijven de onderzoekers.

"Sterker nog: veel vloeken en scheldwoorden in je woordenschat wijzen eerder op de aanwezigheid van gezonde verbale vaardigheden."

Het onderzoek
Als uitgangspunt van hun onderzoek namen de psychologen het concept 'armoede van de woordenschat'. Daarbij wordt aangenomen dat mensen vloeken en schelden omdat ze niet over de intellectuele capaciteit beschikken om andere manieren te vinden om zich te uiten. De onderzoekers wilden uitzoeken of mensen die makkelijk en vaak schelden, minder vloeiend zijn in andere taaluitingen.

RTL Nieuws/ © iStock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.