Half jaar cel geëist tegen vader die kinderen sloeg

Gepubliceerd op 17 december 2015 om 14:04

Eigenlijk zat niemand nog te wachten op een straf voor de man uit Veenendaal die zijn kinderen mishandeld en misbruikt zou hebben. Toch werd er gisteren een half jaar cel tegen Barry S. (36) geëist.

media_xll_3471421-1.jpgDe aanklager eiste die straf, in de wetenschap dat de kinderen die geleden hebben onder het geweld van hun vader, daar niks meer aan hebben. Sterker nog: de zaak vier jaar na dato nog oprakelen zou wel eens nadelig kunnen werken voor alle betrokkenen.

Ook de ex-vrouw van de verdachte, Liesbeth E. ziet veel liever dat haar kinderen bij haar in alle rust verder opgroeien, zeker omdat de feiten zo lang geleden zijn. ,,Al die verhoren, aangiftes en ritjes naar de rechtbank voor zes maanden cel?'' zegt ze.

Volgens haar is haar gelovige familie de echte schuldige van alle ellende. Haar moeder zou de kleinkinderen tegen hun vader opgezet hebben en ze ingefluisterd hebben waar ze hem allemaal van moesten beschuldigen.

De kinderen hadden wel vaak veel blauwe plekken, dus toen de verhalen over misbruik en mishandeling door begonnen te sijpelen, besloot ze vorig jaar toch aangifte tegen haar ex-man te doen. In 2011 waren ze uit elkaar gegaan en de mishandelingen en het misbruik zouden tussen 2004 en 2011 hebben plaatsgevonden.

Mes
De oudste zoon van het gezin zou met enige regelmaat geslagen zijn, onder meer met klerenhangers. Ook zou zijn vader hem een keer met een mes bedreigd hebben en hem zelfs een keer in zijn arm gestoken hebben. Ook een van zijn zussen werd regelmatig mishandeld en het jongste meisje moest naar eigen zeggen regelmatig het geslachtsdeel van haar vader in haar mond stoppen.

Enkele uren voordat de zaak gisteren zou dienen, nam moeder Liesbeth haar zoon nog een keer apart met de vraag of alles klopte wat hij had verklaard. Toen vertelde de 14-jarige jongen dat hij de twee incidenten met de messen had verzonnen. Dat had hij van zijn oma moeten doen, zo verklaarde zijn moeder gisteren.

Verzonnen verhalen
Volgens Barry S. waren niet alleen de incidenten met de messen verzonnen, maar waren alle verhalen van zijn kinderen gelogen. Waarom ze dat soort beschuldigingen zouden verzinnen, kon S. wel bedenken. ,,Als zijn oma hem zover krijgt om verhalen over messteken te verzinnen, kan de rest natuurlijk ook gewoon ingefluisterd zijn.''

De kinderen wonen tijdelijk niet meer bij hun moeder. Ze zijn door jeugdzorg bij de zus van de moeder ondergebracht. Volgens de moeder wordt ze, sinds ze uit de kerk is gestapt, door haar eigen familie zwartgemaakt en beschuldigd van van alles en nog wat en neemt jeugdzorg die signalen klakkeloos over.

De aanklager oordeelde gistermiddag dat de mishandelingen moeten hebben plaatsgevonden, maar voor de incidenten met het mes en het misbruik van de jongste vond ze te weinig bewijs. Moeder Liesbeth was er al helemaal klaar mee. ,,Ik heb van het geloof geleerd dat je moet vergeven. Dat doe ik graag om deze ellende snel af te kunnen sluiten.''

Ivar Penris/ AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.