Gezin doodsbang na overval door gewapende tieners

Gepubliceerd op 22 december 2015 om 14:29

De angst sloeg in als een bom. Zo erg zelfs dat Huub en Jeannette* de eerste twee nachten, nadat ze in hun huis in Hengelo werden overvallen door drie tieners, geen oog hebben dichtgedaan.

Pas maandag konden de veertigers de slaap weer even vatten. Jeannette: ,,Ik ben nooit bang geweest, Nederland is een veilig land. Maar wat ons vrijdag overkwam..."

Rond 22.45 uur gaat de bel in hun huis aan de Stoevelaarstraat in Hengelo. Een vriendin van hun dochter is nog op bezoek, dus Huub en Jeannette verwachten dat het de moeder is, die haar dochter komt ophalen. Maar als Jeannette opendoet staat er een jongen van ongeveer 16 jaar. ,,Hij vroeg of onze zoon thuis was. Toen ik zei dat hij bij een feestje was, kwamen er ineens nog twee jongens tevoorschijn. Ze stonden achter een muurtje te wachten." Direct voelt Jeannette dat het niet pluis is. Helemaal als ze ziet dat één van de jongens een bivakmuts draagt en een pistool in zijn hand heeft. ,,Handen omhoog, geld afgeven. Dat is het enige wat ze zeiden. Direct richtte hij zijn pistool op mij. Doodeng."

Gestommel
Jeannette bedenkt zich niet en probeert de jongens naar buiten te werken. Het mislukt. Huub, die op dat moment met hun 9-jarige zoontje in de woonkamer zit, hoort gestommel en haast zich richting de gang. Daar ziet hij zijn vrouw op haar knieën zitten, tegenover drie jongens. Direct probeert hij de jongens uit het huis te duwen. ,,Ik ging voor de gevaarlijkste, met pistool."

Het lukt hem de drie de deur uit te werken. Buiten raakt hij in een worsteling met de pistooldrager. Samen rollen ze over de grond, terwijl de twee handlangers vluchten. De jongen met bivakmuts ontworstelt zich, verliest daarbij zijn pistool en vlucht ook te voet. Onderweg trapt hij zijn schoenen uit. Huub gaat achter hem aan, maar kan de jongen niet bijhouden.

Help
,,Op de Deurningerstraat heb ik om hulp geroepen. Een jongen op een scooter heb ik zelfs aangesproken. Maar niemand hielp me." 

Terug in huis ontfermt hij zich over zijn vrouw, dochter en 9-jarige zoontje. De kinderen zijn in paniek. De politie begint een groot onderzoek. Na een paar uur wordt een 16-jarige Hengeloër in zijn huis aangehouden. Vermoedelijk gaat het om de jongen met de bivakmuts.

Wie de daders zijn, weten Huub en Jeannette niet. Ze hebben geen vijanden, ruzies evenmin. ,,Ze zullen mijn zoon wel kennen, omdat ze naar hem vroegen. Maar wij kennen hen niet." Waarom ze naar geld vroegen is niet bekend.

Schade
Volgens Huub is er in zijn huis niet veel te vinden. De gebeurtenis trekt ondertussen een zware wissel op het gezin. Niet vanwege de lichte schaafwonden die beide ouders overhielden, maar vanwege de emotionele schade. ,,Onze zoon van 9 slaapt sindsdien bij ons, zo bang is hij", zegt Huub. De gesprekken met de politie hebben bovendien veel energie gekost. 

Wat overblijft is een gevoel van boosheid en angst. Want tieners die hiertoe in staat blijken, zijn volgens het echtpaar de criminelen van de toekomst.

Bang dat de jongens terugkomen, zijn Huub en Jeannette niet. Huub: ,,Ik heb laten zien dat ik alles doe om ze buiten te houden, ze zullen wel geschrokken zijn. Ik hoop alleen dat ze worden gepakt. Dat werkt als een goede waarschuwing en zorgt ervoor dat ze geen zware criminelen worden."

* Op verzoek van de slachtoffers zijn hun namen gefingeerd.

ad.nl/ © Carlo ter Ellen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.