Zwangere Khairia Nederland uitgezet: 'Ik ben zo bezorgd om onze baby'

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 12:21

"Ze belde van Schiphol vlak voor haar vlucht. Ze was helemaal overstuur. Ik heb haar geprobeerd te kalmeren, want ze mag niet te veel stress hebben. Ik ben heel erg bang voor de gezondheid van onze baby", zegt de Iraakse vluchteling Naji Haji Karo over zijn vrouw Khairia.

vluchteling_zwanger_01_0-1.jpgWoensdagochtend vroeg werd de 22-jarige yezidische vluchteling Khairia Barakt het land uitgezet naar Roemenië en dat terwijl ze ruim vijf maanden zwanger is. Ze moest Nederland uit omdat ze in het bezit is van een Roemeense verblijfsvergunning en daarom niet zomaar in ons land mag verblijven.

Ze kent niemand in Roemenië
"Ik ben heel erg verdrietig en bang. Ze kent niemand in Roemenië en spreekt alleen maar yezidi. Ik weet niet hoe ze straks opgevangen wordt, hoe het met haar gaat, ik weet helemaal niks", vertelt een radeloze Haji Karo aan RTL Nieuws. Het is de tweede keer dat de vrouw het land wordt uitgezet, eerder gebeurde dat ook al in juli van dit jaar. Maar Barakt kwam terug naar Baarn, omdat ze samen wil zijn met haar man.

Haji Karo vluchtte in 2010 al uit zijn geboorteplaats Sinjar in Irak, omdat hij naar eigen zeggen bedreigd werd in het ziekenhuis waar hij als apotheker werkte. "Ik werd met de dood bedreigd, omdat bepaalde mensen vonden dat ik yezidi's niet mocht behandelen." Hij vluchtte, maar niet voordat hij trouwde met Barakt. Haji Karo vroeg uiteindelijk asiel aan in Nederland en kreeg dat ook.

Vlucht naar berg in Sinjar
Vier jaar lang leefde hij gescheiden van zijn vrouw, die in Sinjar achterbleef. Toen IS in 2014 Sinjar innam, vluchtte Barakt net als duizenden andere yezidi's een berg op, vertelt Haji Karo. Toen de berg bevrijd werd door Koerdische strijders vluchtte ze met haar familie naar Europa. Na een moeilijke reis kwam ze aan in Roemenië, waar ze voor het eerst werd geregistreerd.

Daar is het volgens de advocaat van het stel, Monique Polman, verkeerd gegaan. Ze heeft bij die eerste aanmelding namelijk niet aangegeven dat ze getrouwd was met een man die al een verblijfsvergunning in Nederland had. "Ze wilde haar man niet in de problemen brengen en heeft het huwelijk toen verzwegen", vertelt Polman. Een herhaalde aanvraag in Nederland werd afgewezen omdat het stel niet over een originele trouwakte beschikte. "Die akte lag ik Sinjar, in oorlogsgebied, die krijg je niet binnen een paar weken", zegt de advocaat.

Zwanger in detentiecentrum
In juli 2015 werd Barakt voor de eerste keer uitgezet naar Roemenië. Dat land besloot haar een verblijfsvergunning te geven. Daarmee keerde ze terug naar Nederland, maar ze werd bij aankomst op Schiphol in vreemdelingenbewaring genomen. Ruim twee maanden heeft ze, terwijl ze zwanger was, vastgezeten in een detentiecentrum in Zeist.

Het afgelopen jaar was volgens Haji Karo verschrikkelijk. Zo verloor hij zijn baan en stopte hij met zijn opleiding tot apothekersassistent. Maar de bezoeken aan zijn vrouw in het detentiecentrum waren nog het zwaarst. "Bij elk bezoek vertelde ze me dat ze zich zo goed als dood voelde en dat ze zo niet verder wilde leven. Ik kon helemaal niks, behalve proberen haar weer rustig te krijgen. Als je tijdens je zwangerschap niet goed eet en niet slaapt, dan gaat het met het kind ook niet goed", vertelt hij.

"Kon niet meer verder rijden"
Ook voor Haji Karo werd de stress soms te veel. Bijvoorbeeld toen hij een paar weken geleden zijn vrouw ging opzoeken. "Ik reed over de snelweg en toen begon mijn hele hoofd te draaien. Ik kon niet meer verder rijden en ben langs de kant gaan staan." Uiteindelijk werd hij bij een politiebureau in de buurt nagekeken door een dokter en kon hij weer verder.

Het stel heeft samen met hun advocaat een jaar lang alles geprobeerd om Khairia in Nederland te houden, maar dat is niet gelukt. Een radeloze Haji Karo begrijpt daar niets van. "Ik heb heel veel respect voor de Nederlandse regels, maar ons leven wordt kapot gemaakt. Er wordt helemaal niet naar onze situatie gekeken", zegt Haji Karo. "We zijn hier veilig, maar ons leven is zo ontzettend zwaar, het is bijna erger dan in Irak."

Juiste medische verzorging
Inmiddels is ook Amnesty International in de zaak gedoken. Zij beamen dat de uitzetting volgens Europese regels gedaan is, maar dat er beter gekeken had moeten worden naar de situatie van het stel. "Het is totaal niet duidelijk of Barakt in Roemenië de medische verzorging krijgt die ze nodig heeft", vertelt een woordvoerder. Ook in de Haagse politiek is er aandacht voor de zaak. Zo heeft Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie een verzoek aan verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff gestuurd.

Haji Karo is intussen de wanhoop nabij en weet niet meer wat hij moet doen. Hij hoopt zijn vrouw zo snel mogelijk te spreken wanneer zij geland is in Roemenië. "Mijn grootste wens is om samen met mijn vrouw te zijn en om de geboorte van ons kind te kunnen meemaken."

© RTL Nieuws / Tim Senden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.