Eerste zitting over celmoord op bejaarde Reeuwijker

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 14:47

Hagenaar Jan R. (25) verschijnt vanmiddag voor het eerst voor de rechter, nadat hij op 20 september in de gevangenis in Zoetermeer de 82-jarige Elbert Geveke doodde.

media_xll_3486487-3.jpg

De moord had volgens familie van de dader kunnen worden voorkomen. Verslaggever Jan Belt is aanwezig in de rechtbank en twittert live mee.

Vlak na de start van de zitting werd de rechtszaal plotseling ontruimd. Onduidelijk is of het om een oefening ging of dat er iets anders aan de hand was. Na een minuut of tien mocht iedereen de zaal weer in en ging de zaak verder. 

Het zou op dit moment best goed gaan met R., zegt zijn advocaat, die hem beleefd en zachtaardig noemt. Wel geeft hij toe dat zijn cliënt weigert mee te werken aan een psychologisch onderzoek. 

Vader Aad noemde zijn zoon eerder een verwarde man. Door zijn psychoses zou hij een gevaar zijn voor anderen, de familie zou justitie vergeefs om professionele hulp hebben gevraagd. De politie sprak zelfs van een tikkende tijdbom.

Stalking
R. kwam meermaals met justitie in aanraking, onder meer vanwege de vermeende stalking van tv-ster Chantal Janzen en de gewelddadige roof van een scooter. Volgens zijn vader kreeg de Hagenaar in de Zoetermeerse gevangenis geen medicijnen meer.

Op de voor Geveke fatale zondag kwam R. met een riem en een mes naar zijn cel. De Reeuwijker werd vastgebonden en meegenomen naar een andere ruimte, die R. op slot deed. Geveke kreeg trappen tegen zijn hoofd, werd meermaals gestoken en overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. Geveke zat vast voor moord op diens makelaar.

Poging tot moord
R. werd daarna overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. Geveke zat vast wens poging tot moord, omdat hij had geschoten op makelaar Frits Lafeber. Die raakte gewond, maar overleefde het schietincident wel. Onduidelijk is waarom Geveke bij een bezichtiging op 25 maart in Reeuwijk zijn makelaar in de rug schoot. In de strafzaak tegen hem is het OM na zijn dood niet-ontvankelijk verklaard.

AD.nl/ Jan Belt / © anp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.