Politie doet niets tegen schenden vuurwerktijd

Gepubliceerd op 28 december 2015 om 10:55

De politie treedt nauwelijks op tegen het afsteken van vuurwerk buiten de wettelijk toegestane afsteektijden. Jongeren die al dagen van tevoren knallen op straat, hebben daardoor vrij spel.

media_xll_3490608-2.jpgDat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij Halt en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Rond de vorige jaarwisseling werden in het hele land slechts 524 'vroegafstekers' bekeurd. Een jaar eerder waren dat er nog 647. Ruim 1200 jonge vuurwerkklantjes werden tijdens oud en nieuw doorverwezen naar Halt, 1 jaar eerder 1600.

,,Ontzettend lage aantallen,'' zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ,,Maar het verbaast me niets. Agenten hebben geen tijd om hierop te controleren. In december moeten de overuren opgemaakt worden, waardoor er nauwelijks mankracht is. Ook heeft vuurwerkoverlast geen prioriteit."

'Symboolmaatregel'
Sinds de vorige jaarwisseling zijn de afsteektijden aangescherpt: vuurwerk mag alleen nog worden afgestoken op 31 december tussen 18.00  en 2.00 uur. ,,Een symboolmaatregel,'' zegt Van de Kamp. ,,We kunnen dit gewoon niet handhaven. Ik snap heel goed dat mensen daar boos om worden. Zij willen dat er iets wordt gedaan met de tienduizenden meldingen van vuurwerkoverlast."

Utrecht is een van de steden waar vorig jaar nauwelijks vuurwerkbonnen zijn uitgeschreven: er werden slechts vijf mensen bekeurd. ,,Als er tijd is, gaan we erop af,'' zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. ,,Maar als er een melding van een inbraak of een overval is, gaat dat voor.''

Meldpunt
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had maandagochtend om bijna 40.000 meldingen binnen van onder andere overlast van vuurwerkbommen, schade aan publieke of private eigendommen en gevaarlijke situaties voor dieren.

Ruim acht van de tien meldingen gaat over harde knallen, vaak afkomstig van vuurwerkbommen. Ook zijn er relatief veel meldingen van gevaarlijke of stressvolle situaties voor dieren.

AD.nl © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.