Aangifte tegen speelboerderij na ophef over boerka

Gepubliceerd op 30 december 2015 om 13:37

De politie heeft maandag bemiddeld in een conflict tussen de eigenaar van speelboerderij Pukkemuk in Dongen (Noord-Brabant) en enkele bezoekers. Het zou gaan om islamitische bezoekers, enkelen van hen gekleed in boerka, die bij Pukkemuk in gebed waren gegaan.

media_xll_3495227-2.jpgEen van de bezoekers, Bilal Salam uit Tilburg, heeft woensdag aangifte gedaan van discriminatie. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk bevestigt dat. ,,Ik kan niet inhoudelijk op de aangifte ingaan. We gaan de zaak bespreken met de officier van justitie die belast is met discriminatiezaken." De eigenaar van Pukkemuk benadrukt dat er geen sprake was van discriminatie, maar van gedrag dat niet past op een speellocatie voor kinderen.

Beschuldigd
Een deel van de discussie tussen de eigenaar en de bezoekers is gefilmd door de bezoekers en is online verspreid. Onder meer op de Facebookpagina van Maroc Media regent het verontwaardigde reacties over het gedrag van de eigenaar van Pukkemuk, die wordt beschuldigd van discriminatie.

Salam, die het filmpje op Facebook plaatste, vertelt dat hij met drie vrouwen, twee andere mannen en elf kinderen naar Pukkemuk was gegaan. De vrouwen droegen een boerka. Het gezelschap had van tevoren gereserveerd en was maandag binnengelaten bij de speelboerderij.
Volgens Salam hadden enkele mensen van de groep gebeden in een hoekje. De eigenaar van Pukkemuk kwam tegen het gezelschap, dat toen ongeveer een uur binnen was, vertellen dat de vrouwen de boerka's af moesten doen. Zij weigerden dit waarna het conflict ontstond. Vervolgens is de politie ter plaatse gekomen om te bemiddelen.

Discriminatie
Salam vindt dat er sprake is van discriminatie. ,,Wij wilden alleen een gezellig dagje." Hij zegt dat het niet zijn bedoeling is om Pukkemuk zwart te maken en Salam noemt de eigenaar ook geen moslimhater. De politie bevestigt dat er een afspraak is gemaakt na het conflict.

Woordvoerder Mark van Rijen van de gemeente Dongen staat de eigenaar op diens verzoek bij in de woordvoering over de kwestie. Van Rijen: ,,Je ziet op het filmpje niet de aanleiding. De ondernemer kennende, kan ik niet geloven dat dit iets met discriminatie te maken heeft."

Geen gebedshuis
De eigenaar laat in een verklaring weten dat kinderen de hoofdrol hebben in de speelboerderij. ,,Pukkemuk is geen gebedshuis voor volwassenen. Dat is de reden waarom we de groep hebben aangesproken. Zoals we ook andere groepen aanspreken die bij kinderen of hun ouders met opvallend gedrag vragen oproepen. Met discriminatie heeft dat alles niets te maken. Daar nemen we 100 procent afstand van.

,,Week in week uit ontvangen we kinderen in allerlei soorten en maten." Volgens de eigenaar blijkt uit klantenonderzoek dat veel kinderen het een feest vinden om naar Pukkemuk te komen. ,,Daarom nemen we met een gerust hart afstand van deze klacht. We besteden onze tijd en energie liever aan iedereen die hier komt om samen plezier te maken.''

 AD.n/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.