Terreurcommando's werden vanuit België aangestuurd

Gepubliceerd op 30 december 2015 om 14:00

De drie terreurcommando's die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op 13 november in Parijs werden vanuit België live gecoördineerd. Dat meldt de Franse krant Le Monde na een analyse van 6000 processen-verbaal, die afkomstig zijn uit het onderzoek naar de terroristische aanslagen.

media_xll_3495084-2.jpgUit het dossier blijkt dat de mannen, die samen mogelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van 130 mensen, 'real time' werden aangestuurd vanuit België. Dat gebeurde volgens het onderzoek door minstens één persoon.

Twee telefoonnummers
Dat de drie terreurcommando's vanaf het Stade de France, de concertzaal Bataclan en vanaf een terras op de bewuste avond met elkaar in contact stonden, was al bekend. Maar het onderzoek van Le Monde onthult dat de ploeg die toesloeg op de terrassen ook contact had met een telefoonnummer in België.

De terroristen in Bataclan hadden contact met een tweede Belgisch telefoonnummer. Beide mobiele nummers zonden signaal uit vanaf dezelfde plek, wat de onderzoekers doet vermoeden dat minstens één persoon vanuit België de boel coördineerde. Die verdachte is nog niet opgespoord.

Salah Abdeslam
Volgens de onderzoeksrapporten werd om 21.42 uur, twee minuten nadat het commando aankwam in Bataclan, vanaf een Samsung-telefoon een sms verstuurd. ,,We zijn vertrokken, het begint.'' Het bewuste toestel werd later teruggevonden in een vuilnisbak.

De ontvanger was een Belgisch telefoonnummer dat op naam staat van Salah Abdeslam, de voortvluchtige jihadist uit Molenbeek. Het nummer was daarna pas om 22.24 uur actief. Vlak nadat de sms was aangekomen, werd de lijn gedeactiveerd. In de 24 uur dat het nummer actief was, had de telefoon enkel contact met de Samsung-telefoon die in de vuilnisbak werd teruggevonden.

Een andere Belgische lijn, die Abdelhamid Abaaoud de avond van de aanslagen contacteerde, werd gelokaliseerd op dezelfde plek als de ontvanger van bovengenoemde sms.

Chatdienst Telegram
De Samsungtelefoon is een sleutelelement in het onderzoek. De analyse van dat toestel bracht ook aan het licht dat de eigenaar de dag van de aanslagen, rond 14.00 uur, de beveiligde chatdienst Telegram heeft gedownload.

Ook zocht de eigenaar van de telefoon op het internet foto's en plattegronden van de concertzaal Bataclan, net als de concertagenda. Op het toestel werd het DNA aangetroffen van Ismaël Mostefaï en Foued Mohamed-Aggad, twee van de kamikazes in Bataclan.

 

Door: Luc Bernaert, AD.n/ © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.