Terugblik 2015: Hoe Daan (4) met briefje naar bakker ging

Gepubliceerd op 31 december 2015 om 14:53

Helden die het onmogelijke presteren, bijzondere daden die tot tranen toe roeren, maar ook aanslagen die ieder voorstellingsvermogen te boven gaan.

Nu het jaar ten einde loopt komen we met een dagelijkse terugblik op nieuws dat ons het diepste raakte en het meest werd gelezen op AD.nl. In deze laatste aflevering: hoe het briefje, waarmee de 4-jarige Daan naar de bakker ging, duizenden mensen wist te ontroeren.

Op 14 december dit jaar toog de kleine Daan (4) naar de bakker in zijn woonplaats Raamsdonksveer. Het kereltje, vastberaden om zelf op pad te gaan, had in zijn vuistje genoeg geld voor een volkorenbrood geklemd én een briefje van zijn moeder. Wat er op het briefje stond, was Daan onbekend. Het lezen was hij nog niet machtig.

Manon van der Westen, van Bakkerij Van Der Westen, ziet het kereltje nog binnenkomen. ,,Ik ken hem en vroeg nog: 'Ben je alleen?'. ,,Ja", zei het ventje en overhandigde de bakker het briefje: 'Hoi. Ik wilde graag alleen naar de bakker. Papa is me gevolgd, maar dat weet ik niet. Dus 1 volkorenbrood. Groetjes', was er te lezen.

Manon vertelt achteraf hoe ze reageerde op haar jonge klant: ,,Ik moest natuurlijk lachen om het briefje, maar ik heb wel meegespeeld. Hij had netjes centjes bij zich en ging vol trots de deur weer uit", aldus Manon, die zich er wel enigszins over verbaasde dat de 4-jarige helemaal alleen binnenkwam. ,,Het was al na 17.00 uur, dus aardig donker. Ik heb daarna meteen zijn moeder Patty een berichtje gestuurd."

Tien duizenden mensen
Het briefje werd door de bakkerij bewaard en in een opwelling op de facebookpagina geplaatst. Al snel werd het opgepikt door trouwe klanten van de Brabantse bakkerij. De foto van het briefje, voor velen herkenbaar en vertederend, vond ook snel zijn weg buiten Noord-Brabant. Binnen een mum van tijd werd het bericht gedeeld, geliked en werden mensen getaged onder de foto. Inmiddels hebben ruim 27.000 Nederlanders het bericht op de facebookpagina van de plaatselijke bakker geliked. Een hoop aandacht, voor een bakker uit Raamsdonksveer, waar zo'n 13.000 mensen wonen.

Ook de media haakten in op het verhaal. Het bericht over Daan wist via het AD zowel online als op papier tienduizenden mensen te ontroeren.

De bakkerij is sinds het briefje van Daan overspoeld met leuke reacties. Zelfs uit Canada kwam een belletje, vertelt Manon. Ook Daan is een ware celebrity geworden in het Brabantse plaatsje. ,,Hij is zelfs een keer herkend in de supermarkt!" De bakkerij is achteraf blij met alle aandacht, maar geeft wel toe dat het soms wat vermoeiend is, al die aandacht. Dat de aandacht nu een beetje is gezakt, is voor beiden partijen wel gewenst. ,,Dat mannetje wist ook niet wat hem overkwam."

Big smile
Vader Pascal verklaart achteraf dat hij het eerste stuk naar de bakkerij is meegelopen achter zijn zoontje aan. Bij een druk kruispunt in de buurt van de zaak hielp hij zijn zoon nog even oversteken. ,,Daarna zag ik hem dolenthousiast naar binnengaan. Met een smile van oor tot oor kwam hij met het brood naar buiten."

Daan wilde volgens zijn vader al eens eerder op eigen houtje naar zijn oma lopen. Ook toen ging hij trots op pad, voor de zekerheid gevolgd door zijn moeder. ,,Hij is erg ondernemend", lacht vader Pascal.

En Daan? Die denkt nog steeds dat hij alleen naar de bakker is geweest en dat al die mensen dat gewoon héél erg bijzonder vonden.


Door: Bonne Kerstens / AD.nl/ © Facebook

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.