'Twintig Russen in beeld voor neerhalen MH17'

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 14:03

Er zouden zo'n twintig Russen in beeld zijn als verdachten in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Zij zouden weten wie de BUK-raket afvuurde op 17 juli 2014.

mediabox-91.jpg

Dat meldt de NOS op basis van uitspraken van Eliot Higgins, de oprichter van onderzoekscollectief Bellingcat. Het aantal mensen dat in beeld is voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines is teruggebracht tot twintig Russische militairen. 

Bellingcat zou deze personen via sociale media en andere internetbronnen opgespoord hebben. Een uitgebreid rapport met namen en foto's is aan het Nederlandse Openbaar Ministerie overhandigd. Het OM heeft bevestigd dat dit rapport twee weken geleden is ontvangen. Het Joint Investigation Team (JIT) doet het strafrechtelijk onderzoek samen met het OM naar de ramp met de MH17. De gegevens, bestaande uit presentielijsten, berichten, filmpjes en foto's, worden onderzocht en beoordeeld op bruikbaarheid voor het strafrechtelijk onderzoek. 

Getuige
Eliot Higgins is al twee keer als getuige gehoord in het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Zo ontdekte zijn onderzoeksgroep welke Russische eenheid de BUK-raketinstallatie naar Oekraïne transporteerde. Het Tweede Bataljon van de 53ste luchtafweerraketbrigade bestond uit ongeveer honderd militairen, maar Bellingcat bracht de groep betrokkenen terug tot twintig. Eén van de namen die Bellingcat noemt is commandant Sergey M. Hij zou vanwege zijn functie als commandant van de 53e Brigade zeker een rol gespeeld hebben bij het neerhalen van de MH17. 

Verder noemt Bellingcat Dmitry T. als verdachte, een commandant van het Tweede Bataljon. Ook worden negen luitenanten genoemd die in dat jaar de leiding hadden over BUK-luchtafweerraketsystemen. Daarnaast zijn er een aantal 'zeer ervaren militairen' in beeld die overweg konden met een BUK-installatie. Volgens Higgings weten deze mensen wie er op de knop heeft gedrukt op 17 juli 2014 en wie de orders gaf.

De geanonimiseerde versie van het rapport met alle namen en foto's wordt binnenkort op Bellingcat geplaatst. De anonimisering vindt plaats zodat betrokkenen geen bewijsmateriaal of sporen offline zullen halen. 

Neergehaald
De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar dat vlucht MH17 is neergehaald met een BUK-raket en baseert de conclusie onder meer op metalen deeltjes die zijn aangetroffen in het vliegtuig en in de lichamen van drie bemanningsleden. OVV-voorzitter Tjibbe Joustra zei toen dat de BUK-raket kwam uit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.