Doof asielzoekertje (3) 19 januari voor de rechter

Gepubliceerd op 5 januari 2016 om 15:20

De zaak van het stokdove afgewezen asielzoekertje Kalma (3 jaar) komt 19 januari voor de rechter in Haarlem. Haar ouders vechten dan voor een operatie die het meisje weer kan laten horen. Nu heeft ze daar geen recht op omdat het asielverzoek van haar ouders is afgewezen.

Doofasielzoekertje-2.jpgDe zaak van Kalma haalde enkele weken geleden het nieuws. Haar ouders kwamen ruim twee jaar geleden naar Nederland, op de vlucht voor de taliban. Kort geleden werd hun asielverzoek ondanks het gevaar dat zij lopen in Afghanistan, afgewezen.

Gehoorimplantaat
Maar in de twee jaar dat het gezin in Nederland is, bleek dat hun dochtertje Kalma doof is aan beide oren. Een 60.000 euro kostend gehoorimplantaat zou haar weer kunnen laten horen. Normaal gesproken zou Kalma daar recht op hebben, maar omdat het asielverzoek van haar ouders net is afgewezen, loopt Kalma de operatie mis en zal ze haar leven lang doof blijven.

In Afghanistan zal Kalma de operatie nooit kunnen krijgen. ,,Maar ook dove mensen kunnen een aanvaardbaar bestaan leiden,'' schrijft het ministerie in de afwijzingsbrief.

'Noodzakelijk'
De ouders, gesteund door Defence for children, menen echter dat Kalma - volgens internationale verdragen - recht heeft op een 'noodzakelijke' operatie zolang ze in Nederland is. De ouders gaan in hoger beroep tegen hun afgewezen asielverzoek en zijn dus nog in Nederland. De Staat zegt dat de operatie niet noodzakelijk is omdat Kalma niet in levensgevaar is. Advocaat Cerezo en de kinderrechtenorganisatie Defence for children menen echter dat een arts bepaalt wat noodzakelijk is.

De vreemdelingenrechter in Haarlem hakt nu 19 januari de knoop door. Ondertussen hebben zich diverse instanties gemeld om Kalma aan geld te helpen. Advocaat Cerezo bundelt de ideeën maar wil eerst de zaak bij de rechter uitvechten.

Door: Victor Schildkamp / AD.nl/ © Catrienus van der Veen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.