Van der Laan noemt belaging joods gezin

Gepubliceerd op 6 januari 2016 om 14:15

Een joods gezin werd tijdens oud en nieuw belaagd en met vuurwerk bekogeld door een groep jongeren. Er werden antisemitische leuzen geroepen als 'aufmachen' en zelfs de voordeur van hun huis werd ingetrapt. De burgemeester van Amsterdam reageerde dinsdag op de gebeurtenissen. 'Vreselijk' noemt Van der Laan het, meldt AT5. dit niet kan.

Ik bedoel het is 2016, niet 1945,'' zei één van de dochters eerder tegen AT5. Het gezin geeft aan erg geschrokken te zijn door de agressie.

Het begon toen de groep rotjes gooide naar de moeder en dochter, waarna zij besloten naar binnen te gaan. Daarna stopte het echter niet.

Er werd aangebeld en 'gelukkig nieuwjaar' gezegd, waarna er 'Free Palestina' werd geroepen en de groep rotjes door de brievenbus probeerde te gooien. Daarnaast riep de groep antisemitische leuzen als 'aufmachen' en 'kankerjoden'.

Een excuus
Het gezin heeft aangifte gedaan. Ondanks dat de vader traditioneel Joods is en dus een keppeltje draagt, heeft het gezin nog nooit zoiets meegemaakt. ,,Ik word er niet bang van, maar ik krijg wel het gevoel dat dit soort dingen steeds meer geaccepteerd worden en dat ze nu een excuus hebben, namelijk Palestina,'' aldus de andere dochter.

De Amsterdamse burgemeester zegt blij te zijn dat er aangifte is gedaan en dat de politie het gaat uitzoeken. ,,Mocht er daarbij een rol zijn voor ons als gemeente, dan gaan we daar naar kijken,'' aldus Van der Laan. Meer kan hij er nog niet over zeggen in verband met een commissievergadering aanstaande donderdag.

Aan Ard van der Steur zijn er Kamervragen gesteld over het voorval door de Christen Unie en VoorNederland (VNL).

AD.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.