KWF: kankerpatiënt moet sneller van onderzoek profiteren

Gepubliceerd op 8 januari 2016 om 10:41

KWF gaat de subsidie-aanvragen voor onderzoek anders beoordelen. Het fonds wil sneller anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en hoopt dat patiënten eerder van onderzoeksresultaten profiteren.

mediabox-97.jpg"We gingen er altijd van uit dat het resultaat van onderzoek de weg naar de patiënt wel vond", zegt Michel Rudolphie, directeur van KWF. "Inmiddels weten we dat dit niet altijd even efficiënt gebeurt."

"Nederland zit in de wereldtop op het gebied van kankeronderzoek, maar het gaat nog te langzaam."

"Michel Rudolphie, directeur KWF"

En daarom gaat een en ander veranderen. Geld gaat vaak naar projecten die misschien pas over twintig jaar resultaat laten zien, zogenoemd basaal onderzoek. Dat type onderzoek houdt de steun van KWF, maar het fonds wil de focus verleggen naar het sneller vertalen van resultaten naar praktische toepassingen.

Daartoe gaat KWF dichter op de huid van de onderzoekers zitten. Het fonds wil tussentijds weten hoe het staat met de haalbaarheid van onderzoek dat subsidie heeft ontvangen, en op basis daarvan eventueel de subsidie bijsturen. Dat betekent mogelijk stopzetting of verlaging. Ook wil KWF voorkomen dat er te veel onderzoekers bezig zijn met hetzelfde type onderzoek.

Meer inspraak voor de patiënt

Daarnaast krijgen patiënten een meer uitgesproken stem in het onderzoeksproces. Patiënten en ex-patiënten die zitting hebben in de patiënten adviescommissie van KWF gaan vanaf nu mee oordelen over elke besteding van KWF, met uitzondering van de fundamentele, basale onderzoeken.

Elk jaar geeft KWF 100 tot 120 miljoen euro uit aan onderzoek voor de bestrijding van kanker.

NOS © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.