Ruzie tussen gelovigen en kerkbestuur escaleert

Gepubliceerd op 11 januari 2016 om 13:02

Een viering van de geloofsgroep Oase in de H. Jozefkerk in Veldhoven ontaardde zaterdagavond in geschreeuw en duw- en trekwerk. De gelovigen zetten deken René Wilmink en het parochiebestuur de kerk uit.

De spanning is zaterdag al bij voorbaat voelbaar. Het parochiebestuur, met deken René Wilmink als voorzitter, had immers de viering verboden omdat het een privé-initiatief zou zijn. Maar de initiatiefnemers van Oase laten de viering, die volgens hen op de jaarplanning stond, gewoon doorgaan. De geloofsgroep ontstond uit onvrede over de gang van zaken binnen de fusieparochie Christus Koning (sinds 2013).

Eerder zamelden de leden al handtekeningen in tegen het fusieproces en stapten ze met hun bezwaren naar het Vaticaan. Ze wraakten onder meer het besluit van deken Wilmink om vijf van de zes Veldhovense kerken te sluiten. Ook zijn keuze voor de nieuwe parochiekerk viel verkeerd. De maat was vol toen pastoraal werker Myriam Schoutsen, die de viering van deze zaterdagavond zou houden, werd ontslagen.

Zingen
Al bij de opening gaat het fout, als Wilmink spreektijd opeist. Hij verzoekt de ruim honderd aanwezigen met hem een lied te zingen en daarna de kerk te verlaten. Terwijl hij zijn lied luidkeels inzet, staan de kerkgangers op. Enkelen proberen de priester het zingen te beletten en manen hem om met het parochiebestuur te vertrekken, anderen lopen geëmotioneerd de kerk uit. Ondertussen blijft Wilmink gewoon doorzingen, ook al wordt er aan hem getrokken. Hij probeert de aanwezigen met zijn autoriteit te overtuigen van het feit dat hun weg niet de juiste is.

Met open mond kijken de aanwezigen naar het bizarre tafereel voor zich. Een grote groep verzamelt zich arm in arm om het altaar voorin de kerk en verklaart zich niet te laten wegjagen. De situatie in de kerk dreigt verder te escaleren. Leden van het parochiebestuur krijgen vijandelijke reacties naar het hoofd geslingerd. Pas als Wilmink bereid is de kerk te verlaten, keert de rust terug en kan de viering worden voortgezet.

'Sektarisch' en 'middeleeuws', noemt Wilmink (41) het hele voorval achteraf. ,,Zoiets extreems heb ik nog nooit meegemaakt. Als ik niet weg was gegaan had het nog veel gekker kunnen worden daarbinnen. Wij hadden ons voorgenomen met de mensen in gesprek te gaan. Maar ze zijn hier niet voor rede vatbaar. We hadden ook gewoon de kerk op slot kunnen draaien.''

Puinhoop
,,Je bouwt een parochie niet op privédoelstellingen'', besluit de deken, doelend op de initiatiefnemers van de geloofsgroep Oase. ,,De geloofsgroep wil voetballen maar tegelijkertijd ook de handbalregels toepassen'', valt kerkbestuurslid Kitty Tholen hem bij. ,,Je kunt niet een eigen viering houden in een kerk die bezit is van de parochie en vervolgens het hele bestuur de kerk uitzetten.''

Paul Hafkemeijer, een van de initiatiefnemers van Oase, had deze opschudding niet zien aankomen. ,,We waren wel wat gespannen van tevoren'', geeft hij toe. ,,Maar dat de kracht uiteindelijk vanuit de aanwezigen in de kerk kwam, was erg bijzonder.'' Hafkemeijer zat zelf decennialang in het kerkbestuur, maar begrijpt niets van hun handelen.

,,De viering was bedoeld om een oase van rust te creëren in de woestenij en even de hele puinhoop te vergeten.'' Volgens hem is dat wel gelukt, al is het de vraag hoe het een vervolg krijgt. ,,Ik denk niet dat we dit nog eens zo kunnen doen. We zullen moeten uitwijken naar een andere locatie.''

AD.nl/ © Meulenhof

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.