Kamer tegen hogere boete ov-kaart

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:45

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in een plan van minister Bussemaker om studenten die hun ov-kaart te laat inleveren strenger aan te pakken.

Als het aan het kabinet ligt, betalen studenten vanaf 1 januari volgend jaar een hogere boete wanneer ze kaart niet op tijd stopzetten of hun 'studententegoed' niet op tijd van hun ov-kaart halen. De boete is nu 200 euro, Bussemaker wil dat verhogen naar 300.

Vorige week bleek dat duizenden studenten een boete hebben gekregen. Kamerleden van VVD, PvdA, en D66 vinden het geen goed plan als die boete volgend jaar ook nog eens omhoog gaat.

Coulance

D66-Kamerlid Van Meenen verbaasde zich in het NOS Radio 1 Journaal over de gang van zaken. "Het systeem werkt nu niet goed, want de uitvoeringsinstantie kan de kaart niet automatisch stopzetten. Zeer merkwaardig dat anno 2016 geen mogelijkheid bestaat om op afstand de kaart ongeldig te maken na afloop van het reisrecht”.

Van Meenen wijst erop dat dit volgens deskundigen van de TU Delft wel zou moeten lukken. "Eerst dit maar eens beter uitzoeken en regelen, voordat we met hogere boetes gaan dreigen. Studenten weten nu niet waar ze aan toe zijn. Ze moeten minstens een maand coulance krijgen.”

Minister Bussemaker houdt vooralsnog vast aan haar plan om de boete te verhogen. "De boete is er om misbruik tegen te gaan. Afgestudeerden worden uitgebreid en meermaals, minstens driemaal actief, geïnformeerd dat ze hun ov-kaart moeten stopzetten. Je mag ervan uitgaan dat afgestudeerden zich daarna bewust zijn van de risico’s."

NOS.nl/ ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.